İftar duası, oruç tutan Müslümanlar için iftar zamanı okunan dua olarak bilinir. Bu dua, orucun açıldığı ve iftarın yapıldığı anlarda Allah’a şükür ve hamd etmek, bereket ve mahrumiyetlerin giderilmesini dilemek amacıyla yapılır. İftar duası Türkçe olarak da okunabilir ve bu durum kişinin anadilinde dua etmesini kolaylaştırabilir.
Türkçe iftar duası genellikle Kuran-ı Kerim’de yer alan dualardan oluşur. Bu duaların başında, “Allah’ım! Sana hamd olsun. Senin rahmetinle orucumuzu açıyoruz” şeklinde başlanır. Ardından, “Euzu billahi mineşşeytanirracim. Bismillahillezi la yedurru me’smihi şey’un fil erdi ve la fis sema’i ve hüvessemiiul’aliym” ayeti okunur. Bu ayet, şeytanın şerrinden ve onun vesveselerinden korunmayı dilemek için okunur.
Dua devam ederken, “Allah’ım! Senin isminle orucumuzu tuttuk, senin rızkınla iftarımızı açıyoruz. Senin rahmetinle günahlarımızı bağışla, günahlardan arınmış olarak iftarımızı yapalım” şeklinde devam edilir. Dua, Allah’tan güzel ahlak, sabır ve takva gibi erdemleri kazanma konusunda da yardım istenir.
Türkçe iftar duası sona ererken ise, “Allah’ım! Senin isminle iftarımızı açtık, senin rızan için oruç tuttuk. Bizlere sağlık ve afiyet ver. Bizi cennetinle müjdele” şeklinde dualar edilir.
İftar duası, orucun manevi ve ibadet boyutunu güçlendiren önemli bir uygulamadır. Türkçe iftar duası ise kişinin daha iyi anlaması ve içselleştirmesi adına tercih edilebilecek bir seçenektir. Bu dua, kişinin Allah’a şükürlerini sunması, günahlarından arınma dileklerini ifade etmesi ve bereketli bir iftar geçirmesi için önem taşır. İftar duasının Türkçe okunması, kişiye dua anlamını daha iyi kavratır ve samimiyetini artırır.
Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!” Anlamı: Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah’a hamdolsun. Okunuşu: Elhamdü lillâhillezî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.31 Ağu 2023
Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel’ ğadin min şehri ramazane nev eytü fağfir li ma kaddemtü vema” ahhertü. ” Manası: “Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım.
“Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme’l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü.” “Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim.31 Ağu 2023
“Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel’ ğadin min şehri ramazane neveytü fağfirli ma kaddemtü vema ahhertü.” “Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım.
Tevrat’a göre on emir, Hz. Mûsâ önderliğindeki İsrâiloğulları’nın Mısır’dan çıkışlarından yedi hafta sonra Sînâ dağının zirvesinde bizzat Tanrı tarafından Mûsâ’ya önce sözlü olarak bildirilen, ardından iki taş levha üzerine yazılıp verilen emirlerdir (Çıkış, 19-20; 24/12-18; 31/18; Tesniye, 5/1-22).
Rabbinik yazılar, Sözlü Tevrat’ın Musa’ya, Ortodoks Yahudilik geleneğine göre MÖ 1312’de Sina Dağı’nda verildiğini belirtir.
On Emir (İbranice: עֲשֶׂרֶת הַדִּבְּרוֹת, romanize: Aseret HaDibrot) veya Dekalogos, Yahudiliğe göre Sina Dağı’nda Musa’ya vahyedilmiş ve YHVH’nin İsrailoğulları’na emrettiği on adet emiri içeren bir ilkeler dizisidir.
10 Emir, İsrailoğullarının Mısır’dan çıkmaları üzerine Tanrı’nın kutsal kitapta onlara gönderdiği uyulması gereken 10 kurallık bir yasadır. Bu 10 yasa Tanrı’nın insanoğluna buyruğunu içermektedir. Böylece insanoğlunun Tanrı’ya karşı olan görevleri ve insanın insana karşı nasıl tutumda olması gerektiğini öğütlemiştir.4 Ağu 2020
On Emir (İbranice: עֲשֶׂרֶת הַדִּבְּרוֹת, romanize: Aseret HaDibrot) veya Dekalogos, Yahudiliğe göre Sina Dağı’nda Musa’ya vahyedilmiş ve YHVH’nin İsrailoğulları’na emrettiği on adet emiri içeren bir ilkeler dizisidir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…