İbni Kesir, İslam tarihinde tanınmış bir alim ve tefsir uzmanıdır. Onun, İslam dünyasındaki saygın konumuyla birlikte, birçok talebe yetiştirmiş olması da önemli bir noktadır. İbni Kesir’in en ünlü talebesi, İbn Hacer El Askalani olarak bilinir.
İbn Hacer El Askalani, Mısır’da yaşayan bir alimdir ve İslam hukuku ve hadis bilgisi konusunda uzmandır. İbni Kesir’in öğrencisi olarak, İbn Hacer El Askalani, onun bilgisinden ve deneyiminden büyük ölçüde faydalanmıştır. İbn Hacer, İbni Kesir’in tefsir çalışmalarına katılmış ve onunla birlikte birçok eseri gözden geçirmiştir.
İbn Hacer, İbni Kesir’in talebesi olarak, onun otoritesi altında tefsir çalışmaları yapmış ve İbni Kesir’in eserlerinin derlenmesi ve düzenlenmesine yardımcı olmuştur. Bu süre zarfında, İbn Hacer’in kendi bilgi ve deneyimlerini arttırdığı ve İslam hukuku ve hadis konusunda uzmanlaştığı bilinmektedir.
İbni Kesir’in, İbn Hacer El Askalani üzerinde büyük bir etkisi olmuştur. Onun sık sık İbni Kesir’in metodolojisine ve yorumlarına atıfta bulunması, İbn Hacer’in İbni Kesir’in düşüncelerine ve öğretilerine bağlılığını göstermektedir. İbn Hacer, İbni Kesir’in bilgisini ve öğretilerini büyük bir özveriyle korumuş ve kendisinden sonraki nesillere aktarmıştır.
Sonuç olarak, İbni Kesir’in en ünlü talebelerinden biri olan İbn Hacer El Askalani, İslam dünyasında büyük bir saygı ve itibara sahiptir. İbni Kesir’in öğretileri ve metodolojisi üzerine yoğunlaşan İbn Hacer, kendi bilgisini ve deneyimini büyük ölçüde İbni Kesir’in derslerinden elde etmiştir. İbn Hacer’in İbni Kesir ile olan bağlantısı, İslam tarihindeki bu iki büyük alimin arasındaki önemli bir ilişkiyi göstermektedir.
Fıkıhta Şâfiî mezhebine mensup olmakla beraber İbn Kesîr diğer mezheplerin görüşlerine de açıktı. İbn Teymiyye’nin etkisinde kalarak Hanbelî kelâmını benimsemiş, hilâfetin Kureyşîliğini savunması dışında diğer dinî-siyasî konularda onun görüşlerine bağlı kalmıştır.
İbn Kesîr tefsirinin başta gelen özelliği rivayetler konusunda güvenilir olmasıdır. Hemen her âyetin tefsirinde gerek sebeb-i nüzûl gerekse açıklama bağlamında çok sayıda rivayete yer verilmiş, bu rivayetler hem sübût hem delâlet açısından titiz bir değerlendirmeye tâbi tutulmuştur.
Genç yaşta eserler yazmaya başlayan İbn Kesir, Tehzîbü’l-Kemal adlı eserin müellifi Mizzî’nin derslerine devam etmiş ve onun kızıyla evlenerek damadı olmuştur. Daha sonra Karafi, Debbusi, Urani ve Huteni gibi bilginlerden icazet almıştır.
“el-İmamü’l-muhaddis, el-müfti’l-bâri” unvanları37 ile anılan İbn Kesîr’i hocası ez-Zehebî (748/1347) Tezkiretü’l-huffâz’ın sonunda çağdaşı olan muhaddislerin arasında zikretmiş ve hadis ilminin çeşitli alanlarında verdiği eserler sebebiyle ondan övgüyle bahsetmişti.
Birleşik kelimelerden bir olan hamdolsun TDK ‘de (Türk Dil Kurumu’nda) yer alan bir sözcüktür. Türk Dil Kurumunun resmî internet sitesindeki Türkçe Sözlük sayfasında bu kelime “Şükürler olsun anlamında kullanılan ve hoşnutluğu ifade eden bir söz” olarak tanımlanmıştır.8 Kas 2023
Hamd kelimesi üzerinden türemiş olan ve yaygın şekilde en çok kullanılan sözcük hamdolsun olarak öne çıkıyor. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu’nca anlamı ise, ‘Halinden memnun olması sebebiyle şükretmek’ şeklinde ifade edilir.14 Haz 2021
Sözlükte “iyilik, güzellik, üstünlük ve erdemlilikle niteleme, övme” mânasına gelen hamd isim ve masdar olarak kullanılır. Dilciler hamd, şükür, medih ve senâ kelimeleri arasında sıkı bir münasebetin bulunduğunu kabul ederler.
Sözlükte “iyilik, güzellik, üstünlük ve erdemlilikle niteleme, övme” mânasına gelen hamd isim ve masdar olarak kullanılır. Dilciler hamd, şükür, medih ve senâ kelimeleri arasında sıkı bir münasebetin bulunduğunu kabul ederler.
Elhamdülillah veya Elhamdulillah (Arapça: الحَمْد لله) kısaca Tahmid olarak bilinen ve Şükür Allah’adır, Allah’a şükürler olsun anlamında kullanılan Arapça söz.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…