İbibik kuşu, özellikle bahar aylarında karakteristik bir ötüşe sahip olan bir kuş türüdür. İbiğinin şekli ve ötüşüyle tanınan bu kuşlar, genellikle sabahın erken saatlerinde ötüşlerini gerçekleştirirler. Ötüşleri, şakırkırkır şeklinde tekrarlayan ve oldukça yüksek sesli olan bir tınıya sahiptir.
İbibik kuşunun ötüşü, daha çok üreme döneminde kendini gösterir. Erkeklerin çiftleşme çağrısı olarak kabul edilen bu ses, diğer kuşlara kendilerini tanıtmak ve bölgelerini işaretlemek için kullanılır. Erkek kuşlar, ötüşleriyle dişilere seslenir ve üreme ortaklarını çekmeye çalışır. Ötüş sesleri, genellikle arazideki çalılıklardan, ağaçlardan veya yerden yükselir.
İbibik kuşunun ötüş zamanı genellikle şafak söktüğü ve günün ilk ışıklarıyla birlikte başlar. Sabahın erken saatlerinde, sessizlik hakim olduğunda kuşun ötmesi daha belirgin hale gelir. Bu nedenle, insanlar genellikle güneşin doğduğu ilk saatlerde ibibik kuşunun ötüşlerini duyarlar. Ancak bazen, özellikle yoğun şehir merkezlerinde, trafik gürültüsü veya diğer sesler nedeniyle bu ötüşleri
Rüyada bu kuşun görülmesi suya kavuşma, sıkıntıdan kurtulma, uzaktan haber alma, misafir gelmesi, emniyette olmak şeklinde yorumlanmıştır.
İbibikler hem etçil hem de otçuldur. Genellikle böceklerle beslenseler de dut ve böğürtlen gibi küçük meyveleri de yerler. Uzun gagalarıyla toprak altından kolayca larva ve kurtçuk bulabilirler. Sinek, çekirge, salyangoz, solucan ve örümcek gibi omurgasızlar ile de beslenebilirler.7 Oca 2021
Hikâyede hüdhüd başında hakikat tacı taşıyan bir kuş olarak gösterilmiştir. Kuşların yolculuğu ise ruhun Allah’ı arayışının mistik seferini sembolize eder. Tasavvuftaki kesret-vahdet, zuhur-taayyün düşüncelerine dayanan bu sembolik hikâye İran ve Türk edebiyatlarında defalarca işlenmiştir.
Bir süredir halkalama çalışması yaptıkları ibibik kuşunun özellikle çiftçiler için önemli türlerden olduğunu belirten Şekercioğlu, bu kuşun, güzellikleri ve doğaya faydalarıyla halkın ilgisini çektiğini ve “İbibikler öter ötmez” şarkısı gibi birçok şarkı ve şiire konu olduğunu belirtti.2 Haz 2022
Avrupa’yı batıdan doğuya doğru aşarak Karadeniz’e dökülen nehir. Latince Danubius, Yunanca Istros, Geto-Dakça Donaris, Romence Dunãrea, Slavca Dunav, Macarca Duna, Almanca Donau, Fransızca ve İngilizce Danube şeklinde adlandırılmakta olup Türkler tarafından Tuna adıyla anılmıştır.
Tuğra, tarihi bir kökene sahip olan Türkçe bir isimdir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahların özel imzası ve mührü anlamına gelir. Günümüzde ise “özgün”, “eşsiz” ve “sanatsal değeri olan” gibi anlamlarla ilişkilendirilir.
Farsça kökenli olan bu isim, dilimize ulaşan yabancı kökenli isimler arasındadır. Mirza ismi ülkemizde farklı anlamda kullanıldığı gibi İran’da da farklı anlamla kullanılır. Mirza isminin en bilinen anlamı, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kimsedir. Yani bir Emiroğlu beyi anlamında kullanılır.27 Eyl 2023
Ali, Arapça kökenli bir isim olup, “yüce”, “ulu”, “yüksek” anlamlarına gelir.
Ali adı Arapça bir kelimedir.27 Eyl 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…