Hz. Yusuf, İbrahim peygamberin soyundan gelen ve İsrailoğulları’nın on ikinci oğlu olan Yakup peygamberin çocuklarından birisidir. Dinî metinlerde anlatılanlara göre Hz. Yusuf, MÖ 18. yüzyılda Mezopotamya’da (günümüzde Irak’ın sınırları içerisinde yer alan bölge) yaşamış bir peygamberdir.
Hz. Yusuf, ailesindeki diğer kardeşler tarafından kıskanılan ve kötülüklerine maruz kalan bir çocuk olarak tanıtılmıştır. Babası tarafından diğer kardeşlerinden ayrıcalıklı olarak sevilmesi nedeniyle onu kıskanan kardeşleri, onu önce öldürme planları yaparlar. Ancak sonradan onu bir kuyuya atmayı tercih ederler. Yusuf, oradaki bir kervan tarafından kurtarılır ve Mısır’a satılır. Mısırlı Asipotifar adında bir soylunun evinde hizmetçi olarak çalışır.
Asipotifar’ın karısı Züleyha ise Yusuf’a karşı ilgi duyar ve ona aşık olur. Ancak Yusuf, onun tekliflerini reddeder ve Tanrı’ya sadık kalır. Bunun üzerine Züleyha, Yusuf’u iftiraya uğratarak onu hapse attırır. Hapishanedeyken Yusuf, hapishanedeki diğer mahkumların rüyalarını yorumlamaya başlar ve bu durum onun Mısır firavununun dikkatini çeker. Firavun, Yusuf’u rüyasını yorumlaması ve Mısır’ın geleceği hakkında önerilerde bulunması için sarayına çağırır.
Yusuf, firavunun rüyasını doğru bir şekilde yorumlar ve Mısır’ın geleceği hakkında önerilerde bulunur. Firavun, Yusuf’u önemli bir pozisyona getirir ve ona Mısır’ın yönetimini emanet eder. Yusuf, ülkede yaşanan kıtlığı yöneterek halkı açlık tehlikesinden kurtarır ve babası Yakup ile kardeşlerini Mısır’a getirir. Böylece, ailesini kurtaran ve Mısır’ı bekleyen zorlu süreçleri yöneten bir lider haline gelir.
Hz. Yusuf’un hikayesi, Kur’an’da “Yusuf Suresi” olarak yer almaktadır ve Müslümanlar için önemli bir kutsal metindir. Hz. Yusuf’un yaşadığı dönem ve hikayesi, dinî metinlerin yanı sıra arkeolojik ve tarihî kaynaklardan da doğrulanmıştır. İbrahimî dinlerin (İslam, Hristiyanlık, Yahudilik) ortak inançlarından biri olan Yusuf’un hikayesi, dini ve kültürel bakımdan büyük bir öneme sahiptir.
Yusuf Tevrat’a göre 110 yıl yaşadı. Torunlarının torunlarını gördü.
Yakup’un, Hz. Yusuf’un ayrılığına dayanamayarak kırk yıl ağlaması peygamberlik makamı ile nasıl bağdaşır; sabretmesi gerekmez miydi? Sorularla İslamiyet.9 Ağu 2010
Yusuf Tevrat’a göre 110 yıl yaşadı. Torunlarının torunlarını gördü.
Yusuf’u 1200 Yıldır Kuyuda Bekledi!12 Nis 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…