Hz. Yunus hikayesi, Kuran-ı Kerim’de geçen önemli bir peygamber hikayesidir. Hz. Yunus, İsrailoğulları’nın bir kavmi olan Ninevililer’e peygamber olarak gönderilmiştir. Ancak insanları onun tebliğlerine kulak asmamış ve günahkâr bir hayat sürmeye devam etmişlerdir.
Bu durum karşısında Hz. Yunus, kavmini uyararak Allah’ın gazabının üzerlerine geleceğini bildirmiştir. Ancak, insanları hiçbir şekilde etkileyemeyen Hz. Yunus, üzgün bir şekilde Nineve’den ayrılmak istemiştir. Bu nedenle bir gemiye binmiştir. Fakat gemi, denizde büyük bir fırtınaya yakalanmış ve tehlikeli bir duruma düşmüştür.
Geminin mürettebatı, Allah’a dua ederek kurtulma umuduyla kura çekmişlerdir. Kura sonucunda, Hz. Yunus’u denize atmaya karar vermişlerdir. Yunus denize atıldığında, bir devin midesine düşmüştür. Dev, Hz. Yunus’u kendisine bir süre ev sahipliği yapmıştır. Bu sırada, Yunus’un insanları Allah’a çağırdığı bir dua ettiği anlatılmaktadır. Allah, Yunus’un duasını kabul etmiş ve onu devin midesinden kurtarmıştır.
Kurtulduktan sonra Hz. Yunus, kendisine gönderilen vahiy üzerine tekrar Nineve’ye dönmüştür. İnsanlarına Allah’ın emirlerini anlatmaya devam etmiş ve bu sefer insanlar ona harfi harfine uymuşlardır. Nineve halkı, Allah’ın gazabından kurtulmuş ve tövbe ederek tevbelerini sunmuşlardır.
Hz. Yunus hikayesi, birçok önemli mesaja sahiptir. İnsanların tövbe etmeleri için her zaman bir şansları olduğu, İlahi kudretin her şeye gücünün yettiği ve Allah’ın insana merhametinin sınırsız olduğu vurgulanmaktadır. Aynı zamanda, Hz. Yunus’un sabrı ve teslimiyeti de örnek alınması gereken davranışlar olarak öne çıkmaktadır.
Tüm bu önemli mesajlarla birlikte, Hz. Yunus hikayesi insanlara düşünceli, sabırlı ve tevbe etmenin önemini hatırlatan bir hikayedir.
(Bir hasta, Yunus aleyhisselamın “Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minezzâlimîn” duasını kırk defa okursa, şehit olarak vefat eder. Şifa bulursa, bütün günahları affolur. Kendisine dert ve bela gelen de, bu duayı okursa, sıkıntıdan kurtulur.) Derdi, sıkıntısı olmayan hiç kimse yoktur.
Hz Yunus’un Duası Kaç Kez Okunmalıdır? Yunus peygamberin balığın karnındayken ettiği dua oldukça faziletlidir. Dertlerinden, sıkıntılarından ve hastalıklarından kurtulmak isteyenlerin okuması faziletlidir. Duanın faziletinden yararlanabilmek için kırk kez okumak ise önemlidir.31 Ağu 2023
Kur’ân-ı Kerîm’e göre Allah’ın elçilerinden biri olan Yûnus (es-Sâffât 37/139) -kavmi kendisine inanmayınca- öfkeyle onlardan uzaklaşmış (el-Enbiyâ 21/87), yüklü bir gemiye binmiş (es-Sâffât 37/140), çekilen kura neticesinde kaybedenlerden olmuş ve kendisini bir balık yutmuştur (es-Sâffât 37/141-142).
Yunus’un çok fazla zikretmesi onu balığın karnından kurtarmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) ise bu mucizevi hadise ile şu hadi-i şerifi buyurmuştur: ‘Sıkıntıya düşmüş ve başı belâya düçâr olmuş hangi Müslüman bu duayı yaparsa, Allah Teâlâ mutlaka onun duasını kabul buyurur. ’21 Oca 2023
Öz. içerisinde önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu sahasında yazılmış ilk tezkiredir. Tezkirenin yazarı Sehî Bey (ö.26 Ara 2019
HEŞT BEHİŞT (VA’DÎ, AHMED EFENDİ) 17. yüzyıl şairlerinden Va’dî Ahmed Efendi’nin 1087/1676-77 yılında telif ettiği mesnevisi.19 Nis 2022
İdris-i Bitlisî’nin Osmanlı tarihiyle ilgili en önemli eseri olan ve bütün eserleri arasın- da en çok tanınanı Heşt Behişt’tir. Eser Farsça yazılmıştır.
Heşt Bihişt, İdris-i Bitlisi tarafından II. Bayezid’in isteği üzerine yazılan ve Osmanlı Devleti’nin II. Bayezid dahil sekiz padişah dönemini anlatan Farsça tarihi kitabıdır.
Heşt Bihişt, İdris-i Bitlisi tarafından II. Bayezid’in isteği üzerine yazılan ve Osmanlı Devleti’nin II. Bayezid dahil sekiz padişah dönemini anlatan Farsça tarihi kitabıdır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…