Hz. Sâlih peygamber, Kur’an-ı Kerim’e göre İslam peygamberlerinden biridir. Sâlih peygamber, kavmini Allah’ın emirlerine uymaları ve kötü davranışlardan kaçınmaları konusunda uyararak, toplumlarının her anlamda ilerlemesine katkıda bulunmak istemiştir.
Hz. Sâlih’in peygamberlik yaşına ilişkin kesin bir bilgi olmamasına rağmen, çeşitli kaynaklarda farklı spekülasyonlar yer almaktadır. Bazı kaynaklara göre peygamberlik yaşına 30 yaşında ulaşan Sâlih, diğer kaynaklara göre ise 40 yaşında peygamberlik görevine başlamıştır. Bununla birlikte, kesin bir yaş belirtilmemiştir ve dolayısıyla bu konu hakkında net bir bilgiye ulaşmak mümkün değildir.
Hz. Sâlih’in peygamberlik dönemi, kavminin çeşitli kötü davranışlarına karşı mücadele etmekle geçmiştir. Sâlih peygamber, kavmini şirkten ve putlara tapmaktan vazgeçirmek için çeşitli mucizeler gerçekleştirmiştir. Bunlardan en önemlisi, Allah’ın emriyle yaratılan dişi deveyi, kavmini sınavdan geçirmek amacıyla ortaya çıkarmasıdır. Ancak kavmi, bu mucizelere rağmen sadece az bir kesim Sâlih’in mesajını kabul etmiş, çoğunluğu ise onun uyarılarını reddetmiştir.
Kavminin isyanı sonucunda Hz. Sâlih, Allah’ın emriyle bir depremle cezalandırılmış ve bu olay sonucunda kavmi tamamen yok olmuştur. Hz. Sâlih’in kavmine verdiği mesajlar, sadakat, dürüstlük, iyilik yapma ve şirkten kaçınma gibi evrensel değerleri vurgulamaktadır.
Hz. Sâlih’in peygamberlik yaşına dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte, onun insanlığa erdemli bir yaşam sürme konusunda önemli mesajlar veren bir peygamber olduğu kabul edilmektedir. Mücadelesi ve mesajları, insanların dünyevi arzularından vazgeçerek Allah’ın emirlerine uyup insanlığa hizmet etmelerinin önemini vurgulamaktadır. Hz. Sâlih’in hayatı, insanlara ahlaki değerlerin önemini hatırlatması ve içselleştirmesi açısından önemli bir örnektir.
Salih (a.s.) Allah’ın izni ile deve mucizesini gösterdi fakat kavmi deveyi öldürdü. Kavminin azgınlığı hiç bitmedi ve en sonunda ibret olacak şekilde Semud kavmi helak oldu.4 במאי 2020
Salih (a.s.) Allah’ın izni ile deve mucizesini gösterdi fakat kavmi deveyi öldürdü. Kavminin azgınlığı hiç bitmedi ve en sonunda ibret olacak şekilde Semud kavmi helak oldu. Kavmin helakı sırasında Salih (a.s.) ve ailesi oradan göç etmişlerdi bir süre sonra tekrar gelerek ölene kadar orada yaşadılar.4 במאי 2020
Midraş metinlerinden yola çıkılarak, milattan önce 2800’lü yıllarda yaşadığı tahmin edilmektedir.
Sûr, İslam inancına göre, İsrafil meleğin üfleyerek kıyamet gününün geldiğini haber vereceği araç. Kur’an’da “İsrafil” olarak ismi geçmemektedir.
– Zümer Suresi, 68. ayette; “Sura üflendiğinde Allah’ın dilediği müstesna, yer ve gökte bulunanlar düşüp ölecek…” denilmektedir.12 במאי 2009
İsrâfil, Sûr’a üfüreceği için, Sûr Meleği de denilmiştir. Muhammed’e Sûr’un mahiyeti sorulunca şöyle demiştir: “Üfürülen bir boynuzdur.” “İsrâfil Sûr’u tutmuş hazır bir şekilde kendisine ne zaman üfürmek için emredileceğini bekliyor.”
İsrâfil’in (a.s.) görevi kıyamet günü Sûr’a. Kıyametin habercisi olan melek “İsrafil”dir.31 באוק׳ 2023
İsrâfil kıyamet gününde Allah’ın emri ile iki defa Sûr’a üfleyecektir. “Sûr’a üflenir ve Allah’ın dilediği kimseler dışında göklerdeki herkes ve yerdeki herkes ölür. Sonra ona bir daha üflenir, bir de bakarsın onlar kalkmış bekliyorlar.”
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…