Rabia el-Adeviyye veya Rabiatü’l Adeviyye (d. (?), Basra – ö. 801), Basralı ünlü Müslüman kadın sufi. İlk dönem sufi şairleri arasından en önemli isimlerden biridir. İlahi aşk öğretisi kendisinden sonraki sufileri de önemli ölçüde etkilemiştir.
Hasan Basri’nin evlenme isteğine şiirle cevap veren Rabia Adevviye Hatun Rabiatü’l Adeviyye Basra’da yaşamış bir Arap kadın ve şair ve mutasavvıftır. (kayıtlara göre doğumu: 713-801 ) Nitekim Basra Nefahatül Üns’de Rabia Hatun hakkında şöyle bir bilgi vardır; ‘Basra ehlinden idi.
Bununla beraber her gün oruçlu olur, geceleri de Allahü teâlâya ibâdet ve tâatle geçirirdi. Bir gece efendisi uyandığında Hz Rabia’nın odasından sesler geldiğini işitti. Pencereden bakınca, Hz Rabia’nın, secde ettiğini, Allahü teâlâya şöyle yalvardığını duydu.5 Tem 2021
Rabia’nın evlenmeyi reddetmesinin sebebi züht anlayışı ile evliliğin ilahi aşkın önüne perde olmasından korktuğu olarak yorumlanmaktadır. Hz. Rabia gece ve gündüz sürekli olarak ibadet ederdi.3 Kas 2023
Râbia el-Adeviyye, 180 (796) veya 185 (801) yılında Basra’da vefat etti ve burada defnedildi. Çeşitli kaynakları inceleyerek Râbia’nın ölüm tarihini ve kabrinin yerini tartışan Ömer Rıza Doğrul’a göre ona nisbet edilen, Kudüs’ün doğusunda ve Hz. Îsâ’nın semaya yükseldiği yerin civarında Tûr-i Zeytâ’daki kabir Ahmed b.
Dolayısıyla “tespih etmek” Allah’ın adlarını anmak anlamına gelir.
Tesbih kelimesi Kur’an-ı Kerîm’in birçok ayetinde geçen en temel kavramların- dan biridir. Bu kelimenin yakın ilişki içerisinde olduğu Zikir, Şükür, Hamd ve Secde başta olmak üzere Tekbir, Tehlil, Dua gibi kavramlar da Kur’an’da oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.
99’lu Tesbih: 99’un Anlamı 99’lu tesbih , esas olarak Allah’ın kutsal isimlerinin hesaplanmasına ve tekrarlanmasına yardımcı olur. Ayrıca bir dindarlık görünümünü yansıtmak için de bazı kişiler boynuna takar. 99 ‘lu tesbihin nispeten uzun olması, yapıldığı malzemenin hafif ve belirli bir boyutta olmasını gerektirir.27 Nis 2022
Buradan hareketle zikir Allah’ı hatırlamak anlamına gelirken, tesbih hatıra getirilen Allah’ın ismini söylemek gibi bir anlama gelmektedir. Bu yönüyle zikir, tesbihe yol açan bir zemin var etmektedir. Tesbih kavramı ile yakın ilişki içerisinde olan diğer bir kavram da “şükür”dür.
Buradan hareketle zikir Allah’ı hatırlamak anlamına gelirken, tesbih hatıra getirilen Allah’ın ismini söylemek gibi bir anlama gelmektedir. Bu yönüyle zikir, tesbihe yol açan bir zemin var etmektedir. Tesbih kavramı ile yakın ilişki içerisinde olan diğer bir kavram da “şükür”dür.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…