Hz. Ömer, İslam peygamberi Muhammed’in sahabelerinden biri olan ve İslam tarihinde önemli bir role sahip olan bir kişidir. Hz. Ömer, zorlu bir geçmişe sahip olsa da İslam’ı yaymak ve Müslümanları korumak için büyük çaba sarf etmiştir.
Hz. Ömer, müslüman olmadan önce Mekke’de güçlü bir lider ve tüccardı. Ancak İslam’ın yayılması ve Müslümanların haklarına saygı gösterilmesi için savaşan Hz. Hamza ve Hz. Hamza’nın Müslüman olduğunu öğrendiğinde öfkelenmiştir. Bir gün, Hz. Ömer, onları öldürmek için evden çıkmıştır ancak Müslüman olmadan önceki son anlarında İslam’ı kabul etmiştir.
Hz. Ömer, İslam’ın yayılması ve Müslümanları koruması için büyük çaba göstermiştir. Medine döneminde, İslam devletinin kurucusu Hz. Muhammed’in yanında liderlik yapmış ve onun vefatından sonra ise Halife olarak seçilmiştir. Hz. Ömer’in liderlik döneminde İslam devleti büyük bir hızla genişlemiştir. Adaleti ve dürüstlüğü ile tanınan Hz. Ömer, halkın ihtiyaçlarına duyarlılık göstermiştir.
Hz. Ömer, adalet sistemi üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Adalet Bakanlığı kurmuş, halkın haklarını korumak için çeşitli politikalar geliştirmiştir. Aynı zamanda İslam’ın ilk yazılı anayasasını oluşturmuş ve bu anayasa toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde adil ve adaletli bir şekilde tasarlanmıştır.
Hz. Ömer, Müslüman toplumunda yoksulluğu ve fakirliği azaltmak için de önemli adımlar atmıştır. Zekat ve sadaka sistemi kurarak, zenginlerin fakirlere yardım etmesini sağlamış ve bu sayede toplumdaki eşitsizlikleri gidermeye çalışmıştır.
Sonuç olarak, Hz. Ömer İslam tarihinde önemli bir figür olarak yer almış bir liderdir. Adaleti, dürüstlüğü ve Müslümanları korumak için gösterdiği çabalardan dolayı takdir edilen Hz. Ömer, İslam’ın yayılması ve İslam devletinin güçlenmesinde büyük bir rol oynamıştır.
Hz. Ömer, İslam tarihinde adaletiyle ünlenmiş bir sahabedir. Yaşadığı devir içinde ve halifelik görevini yerine getirdiği dönemde adaletiyle hükmü altındakileri yönetmesiyle tanınmaktadır. Bu sebeple onun adaletli yönetim anlayışıyla alakalı olarak pek çok rivayet İslâm tarihi kitaplarında yer almaktadır.
Ömer (R.A.) uzun boylu, hafif esmerdi. Saçları dökük olup, kendi geçimini kendi eliyle ve zorca temin etmeye çalışırdı. Bir hayli uzun boylu olduğu söylenir. Gerçekten sanki bir ata binmiş gibi uzun boylu görünürdü.
Peygamber’in nesebiyle birleşir. Annesi Mahzûm kabilesinden Hanteme bint Hâşim’dir. Müslüman olmadan önceki hayatı hakkında yeterli bilgi yoktur. Babasının develerini güttüğü, içkiye ve kadına çok düşkün olduğu, iyi ata bindiği, iyi silâh kullandığı ve pehlivan yapılı olduğu belirtilmektedir.
Ömer bin Hattab döneminde Bizans İmparatorluğu ile yapılan Yermük, Halep, Ecnadeyn, Demirköprü, Dasin, Firaz ve Karyeteyn muharebeleri ile Mısır, Suriye, Lübnan ve Filistin; Sasani İmparatorluğu ile yapılan Köprü, Nihavend ve Kadisiye muharebeleri ile de Irak’ın tamamı ve İran’ın büyük bir kısmı fethedildi.
La İlahe İllallah diyenin günahları silinir, yerine sevap yazılır. La İlahe İllallah cennetin anahtarıdır. Son sözü La İlahe İllallah olan kimsenin ruhu kolay çıkar. İhlasla La İlahe İllallah söylemek kişiyi haramlardan alıkoyar.19 Eki 2020
Bu iki cümle biraz farklı şekillerde Kur’an’da geçmektedir. Âl-i İmrân sûresinde (3/18) Allah’ın, meleklerin ve ilim sahiplerinin Cenâb-ı Hak’tan başka ilâh bulunmadığına tanıklık ettikleri beyan edilir. Nisâ sûresinde de (4/166) Allah’ın ve meleklerin Hz. Muhammed’e inen vahye şahitlik ettikleri bildirilir.
Kelime-i tevhidin aslı “lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” cümlelerinden ibaret olup “Allah’tan başka tanrı yoktur, Muhammed Allah’ın elçisidir” şeklinde Türkçe’ye çevrilir. Kelime-i tevhid, inanç esaslarının ve dolayısıyla dinin özünü oluşturan iki temel üzerine kurulmuştur.
“Kim, yetmiş bin defa ‘Lâ ilâhe illallah’ derse veya kimin için bu söylenirse, günahları mağfiret olunur (bağışlanır).” Değerli kardeşimiz, İbn Arabi Hazretleri, bâtıni ve manevi ilimlerde harika bir kutup olduğu gibi, fıkıh, tefsir, hadis gibi zahirî ilimlerde de büyük bir allamedir.10 Haz 2022
La İlahe İllallah diyenin günahları silinir, yerine sevap yazılır. La İlahe İllallah cennetin anahtarıdır. Son sözü La İlahe İllallah olan kimsenin ruhu kolay çıkar. İhlasla La İlahe İllallah söylemek kişiyi haramlardan alıkoyar.26 Eyl 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…