Hz. Nuh, Kuran-ı Kerim’de övgüyle bahsedilen bir peygamberdir. Kur’an’da Allah tarafından seçilen ve kavmini kötülüklerden uzaklaştırmak için görevlendirilen Hz. Nuh, tüm zamanların en büyük peygamberlerinden biridir. Ona, sabır, azim, sadakat ve güvenilirlik gibi değerlerle nitelenmektedir.
Hz. Nuh’un hikayesi, insanlığın ilk dönemlerine kadar uzanır. İnsanlar, Allah’ın emirlerine karşı gelip sapkınlığa düşmüş, kötülükler yaymışlardır. Bunun üzerine Allah, Hz. Nuh’u insanları uyarıp doğru yola dönmeleri için görevlendirmiştir. Nuh, bu zorlu göreviyle kavmini ikna etmek için uzun süre emek harcamıştır.
Hz. Nuh, kavmini Allah’ın birliğine inanmaya ve kötülüklerden uzak durmaya çağırmıştır. Kendisine karşı çıkanlara ise onların arasından sadece inananları kurtarabileceğini söylemiştir. Bu uyarılar uzun bir süre devam etmiştir, ancak kavmi Nuh’a inanmamış ve onunla dalga geçmiştir.
Sonunda Allah’ın emri ile Hz. Nuh, büyük bir gemi inşa etmeye başlamıştır. Bu gemi, tüm canlıları kurtaracak ve bir tufan sırasında dünya sular altında kalacakken onu ve inananları koruyacaktır. Hz. Nuh, kavmine son bir kez uyarıda bulunmuş, ancak onlar yine de inanmamışlardır. Tufan başladığında ise Hz. Nuh ve inananlar gemiye binmiş, diğerleri ise boğulmuştur.
Hz. Nuh’un gemisi, tufandan sonra karaya oturmuş ve Hz. Nuh ve inananlar sağ salim kurtulmuştur. Allah tarafından gönderilen bir ulutabaka (güvercin) sayesinde karaya çıkabildiklerini gören Hz. Nuh, şükürlerini sunmuş ve yeni bir insanlık dönemi başlamıştır.
Hz. Nuh’un hikayesi, insanlara sabır, azim ve inanç konularında dersler vermektedir. Onun emekleri, insanlığı düşmanca, sapkın bir dünyadan kurtarmak için harcanmış bir örnektir. Hz. Nuh’un nitelikleri arasında sadakat, dürüstlük ve Allah’a olan güven gelmektedir. Bu niteliklerin örnek alınması, insanların doğru yola yönelmesine ve kötülüklerden uzak durmasına büyük katkı sağlar. Hz. Nuh, insanlık tarihindeki önemli bir figürdür ve kıyamete kadar hatırlanacak bir peygamber olarak yüceltilmektedir.
Ankebut Suresi, 14. ayet: Andolsun, Biz Nuh’u kendi kavmine (elçi olarak) gönderdik, içlerinde elli yılı eksik olmak üzere bin sene yaşadı. Sonunda onlar zulme devam ederlerken tufan kendilerini yakalayıverdi.
Nuh (A.S),Babil şehrinde doğmuş olup,lakabı Yeşkür ve asıl adı da Abdulğaffar dır.Allah korkusundan çok ağladığı ve bağırdığı için, arap yazarları ona Nuh isminin arapça bir kelime olan Nevh sözcüğünden geldiğini iddia ederler. Nuh,yeni anlamına da gelirki;Yeni baba anlamındadır.
Nuh ibn Lamek ibn Metuşelah, olarak da bilinen Nuh, İslam’da Peygamber olarak kabul edilmektedir. Allah insanlığa gönderdiği ilk peygamberlerden biri olduğu için İslam geleneğinde önemli bir şahsiyettir. İslam’a göre, Nuh’un misyonu ahlaksız ve günah içine batmış olan halkını, uyarmaktı.
Hud Suresi, 48. ayet: “Ey Nuh” denildi. “Sana ve seninle birlikte olan ümmetler üzerine Bizden selam ve bereketlerle (gemiden) in. (Sizden türeyecek diğer kafir) Ümmetleri de yararlandıracağız, sonra onlara Bizden acı bir azap dokunacaktır.”
Mehdi ile ilgili Kur’anda doğrudan bir ayet bulunmamakla birlikte bazı ayetler mehdiye inanan grup ve kişiler tarafından mehdi veya mehdi devri ile ilişkilendirilir.
Sünni İslam’da Mehdi inancı Sünni İslam’da Mehdi’ye kıyamet öncesinde gelecek ve ümmeti birleştirerek deccal veya yalancı Mesih’e karşı savaşacak ve Mesih ile dayanışma içerisinde İslamın kısa süreli dünya hakimiyetini gerçekleştirecek Muhammed’in soyundan bir halife olarak inanılır.
Mehdi’nin Kur’an’da açıkça geçmemektedir. Bu meselenin Kuran’da geçmemesi Kur’an’da açıkça yer almaması, onun önemini eksiltmez. Veya ilgili hadisleri toptan reddetmeye bir vesile olmamalıdır. Zira Kur’an’da olmadığı halde hadislerle gelen pek çok mesele vardır.28 Kas 2023
İnanç Kur’an’da yer almamakla birlikte bazı ayetlerin yorumları, hadisler ve dini önderlerin sözleri üzerinden değişik İslam coğrafyalarında kendisine yer edinmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…