Hz. Nuh, İslam, Hristiyanlık ve Musevilik gibi semavi dinlerin kutsal kitaplarında önemli bir peygamber olarak yer alır. Nuh peygamber, insanları Allah’ın emirlerine uygun yaşamaya çağıran, onlara mesajlar ileten bir elçi olarak kabul edilir.
Nuh peygamberin hayat hikayesi Kur’an-ı Kerim, Tevrat ve İncil’de anlatılmaktadır. Nuh peygamberin doğduğu dönemde toplum sapkın bir yol izlemekteydi. İnsanlar, putlara tapıyor, ahlaki değerleri ihlal ediyor ve kötülükler işliyordu. Böyle bir durumu gören Nuh peygamber, insanları doğru yola çağırmak üzere Allah’ın emriyle peygamber olarak görevlendirildi.
Allah’ın emri doğrultusunda Nuh peygamber, insanlara Allah’ın birliğini, adaleti ve doğru yolu anlattı. Ancak insanlar onun uyarılarını dinlemek yerine alay etti. Nuh peygamber, bu durumu Allah’a şikayet etti ve Allah da büyük bir tufan gönderdi.
Nuh peygamber, Allah’ın emriyle bin bir güçlükle bir gemi inşa etti ve tufandan etkilenmeyecek şekilde gemiye insanları ve hayvanları yerleştirdi. Tufan suları yükseldiğinde, gemi sığınağına girenlere kurtuluş sağlandı. Diğer insanlar ise tufan suları altında kalarak helak oldu.
Tufan sona erdikten sonra Nuh peygamber ve gemi sakinleri, Allah’a şükürlerini sunarak karaya çıktılar. Nuh peygamberin bu olaydan sonra insanlara yeni bir başlangıç yapmaları için Allah tarafından gönderildiği düşünülür.
Hz. Nuh’un hayatı, insanları doğru yola çekmek ve onları Allah’ın emirlerine uymaya çağırmak amacıyla verdiği mücadelelerle dolu bir örneklik sunmaktadır. Onun sabrı, inancı ve azmi, insanlara doğru yolu gösteren bir peygamber olarak hafızalara kazınmıştır. Hz. Nuh’un hayatı, inananlar için derslerle dolu bir öyküdür.
Büyük peygamberler arasında sayılan, kendisine inanmayan kavmi tûfan ile helâk edilen peygamber.
Nuh ibn Lamek ibn Metuşelah, olarak da bilinen Nuh, İslam’da Peygamber olarak kabul edilmektedir. Allah insanlığa gönderdiği ilk peygamberlerden biri olduğu için İslam geleneğinde önemli bir şahsiyettir. İslam’a göre, Nuh’un misyonu ahlaksız ve günah içine batmış olan halkını, uyarmaktı.
İslam’a göre, Nuh’un misyonu ahlaksız ve günah içine batmış olan halkını, uyarmaktı. Allah, Nuh’a halkına putperestliği bırakmalarını ve sadece Allah’a ibadet etmelerini, iyi ve saf hayatlar yaşamalarını tavsiye etme görevini verdi.
Arapçadan dilimize geçmiş olan suret kelimesi, bir varlığın ilk bakışta görülen dış yüzü anlamına gelir. Resim sanatında ise tasvir edilen manzara ve yüz hatlarının geneli için bu kelime kullanılır. Kelimenin yan anlarımdan bir diğeri bir amacı gerçekleştirmek için izlenen yoldur.31 במאי 2021
Süreç; olguların ya da olayların belli bir taslağa uygun ve belli bir sonuca varacak biçimde düzenlenmesi ve art arda sıralanması. Bir şeyin yapılış, üretiliş biçimini oluşturan sürekli işlemler, eylemler dizisi olarak da tanımlanır.
Bir kimsenin, kendisine veya başkasına karşı yapılan haksız bir saldırıyı def etmek maksadıyla ve başka surette korunması olanaklı bulunmayan böyle bir saldırıdan kurtulmak üzere yaptığı savunmaya, hukukta meşru savunma denilir[1].
Arapçadan dilimize geçmiş olan suret kelimesi, bir varlığın ilk bakışta görülen dış yüzü anlamına gelir. Resim sanatında ise tasvir edilen manzara ve yüz hatlarının geneli için bu kelime kullanılır. Kelimenin yan anlarımdan bir diğeri bir amacı gerçekleştirmek için izlenen yoldur.31 במאי 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…