Hz. Musa, Kur’an-ı Kerim’de önemli bir peygamber olarak yer almaktadır. İlahi olan mucizeleri, Firavun’un zulmüne karşı mücadele etmek ve İsrailoğulları’nı Mısır’dan kurtarmak için verilmiştir. Hz. Musa’nın en belirgin mucizeleri, asasıyla suyu yarıp geçirmesi ve beyaz bir elin üzerine dönüşüp iyileşmesiydi.
Hz. Musa’nın ilk mucizesi, asasıyla suyu yarıp geçirmesiydi. Kur’an’da anlatıldığına göre, Hz. Musa ve İsrailoğulları Mısır’dan kaçarken önlerine ulaşılmaz bir su engeli çıkmıştı. Hz. Musa, Allah’ın emriyle asasını suya doğru uzattı ve mucizevi bir şekilde su yarıldı. Böylece Hz. Musa ve İsrailoğulları kuru bir yolla geçebildiler. Ardından, Firavun ve ordusu da suyun içinden geçmeye çalıştı ancak su birleştiğinde hepsi boğuldu. Bu mucize, Hz. Musa’nın peygamberliğini ve Allah’ın gücünü ispatlamaktaydı.
Hz. Musa’nın ikinci mucizesi ise beyaz bir elin üzerine dönüşüp iyileşmesiydi. Firavun, Hz. Musa ve kardeşi Harun’a meydan okuyarak mucizelerini göstermelerini istedi. Bunun üzerine Hz. Musa, elini göğsüne soktu ve beyaz bir el, çirkin lekeleri olan bir deriye dönüştü. Sonra elini tekrar göğsüne soktu ve mucizevi bir şekilde tekrar beyaz ve sağlıklı bir hal aldı. Bu mucize, Hz. Musa’nın peygamberliğini ve Allah’ın lütfunu göstermekteydi.
Hz. Musa’nın bu mucizeleri, İsrailoğulları’nın Mısır’daki esaretten kurtulmaları ve Firavun’un zulmünden kurtulmalarına yardımcı oldu. Mucizelerin gösterdiği güç ve mucizevi olaylar, peygamberin ve İsrailoğulları’nın inancını ve direncini artırdı. Hz. Musa’nın mucizeleri, tarih boyunca insanlara inanç ve umut veren olaylar olarak hatırlanmaktadır.
– Çekirge ve bit mucizeleri. – Kurbağa sürüsünün Mısır’ı istila etmesi. – Tih sahrasında asasını taşa vurması ve ardından on iki çeşmenin fışkırması. – Kızıldeniz’i ortadan ikiye ayırması ve Firavun’un ordusunu burada bırakması.4 May 2020
Mûsâ elini koynundan çıkardığında onun kar gibi beyaz lekelerle kaplı olduğunu görür. Tanrı elini tekrar koynuna sokmasını söyler; Mûsâ bu defa elini koynuna sokup çıkardığında eli eski haline döner ve kendi teni gibi olur (Çıkış, 4/1-7). Tevrat’ın yed-i beyzâ mûcizesi anlatımında Hz.
– Elindeki asanın ejder olması.
– Elinin bembeyaz kesilip nur gibi parlaması (Yed-i beyzâ).
– Çekirge afeti mu’cizesi.
– Bit afeti mucizesi.
– Kurbağa sürülerinin Mısır’ı istila etmesi.
– Suların kana inkılab etmesi.
– Tîh sahrasında, Hz.
Musa (as)’ın bilinen, en meşhur dokuz mu’cizesi vardır.10 Şub 2022
Gadir Hum Bayramı, şii müslümanlar tarafından Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramına ilaveten Hicri takvime göre Zilhicce Ayı’nın on sekizinci günü üçüncü bir bayram olarak kutlanır. Hz.Muhammed’in Hz. Ali’ye kendisinin halefi olarak tayin olduğu gün olarak ilan eden Aleviler, bugünü bazı ibadetler ile geçirirler.27 Tem 2021
Peygamber’in vefatından sonra devlet yönetiminin Hz. Ali’ye ve onun soyundan gelenlere ait olduğu düşüncesi etrafında birleşen çeşitli grupların ortak adı. İmâmiyye Şîası’nın devlet başkanlığı, dolayısıyla siyasî hâkimiyet konusunda kendileri gibi düşünmeyenlerle ilişkiyi kesmesi anlamında bir terim.
Gadir Hum bayramının anlamı merak ediliyor. Ali el-Mûrtezâ’nın Muhammed peygamber tarafından “Velâyet” makâmına atandığına (halef ilan ettiğine) inanılan bu özel günde kurbanlar kesilmekte ve türbelere ziyaretler gerçekleştirilmektedir.17 Tem 2022
Gadîr-i Hum Bayramı Ali el-Mûrtezâ’nın İslam peygamberi Muhammed tarafından “Velâyet” makâmına atandığına inanılan bu gün Şii Müslümanlar tarafından Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı’na ilâveten Hicrî takvime göre Zilhicce Ayı’nın On Sekizinci gününde üçüncü bir bayram olarak kutlanmaktadır.
Aleviler/Şiiler tarafından kutlanan Gadir-i Hum bayramı, Hatay, Adana ve Mersin’de yaşayan Aleviler için de en önemli dini bayramların başında gelir.24 Ara 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…