Hz. Musa, İsrailoğullarının Mısır’daki kölelikten kurtulup özgürce yaşayabilmeleri için Allah’a yalvarmaktadır. Onların acımasız bir şekilde ezilip sömürüldüğünü ve dayanılmaz bir hayat sürdürdüklerini görmektedir. İsrailoğulları sürekli zulme maruz kalmakta ve son derece zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmektedirler.
Allah, Hz. Musa’ya İsrailoğullarını kurtarmak için elçisi olma görevi verir. Musa, Allah’ın kendisine verdiği bu misyonun sorumluluğunu taşımak üzere Mısır’a gider. Korkusuzca Firavun’un huzuruna çıkar ve halkını kölelikten kurtarmak için taleplerde bulunur. Hz. Musa, Firavun’a Tanrı’nın emirlerini getirdiğini ve Mısır’da adalet istediğini belirtir.
Ancak Firavun, Musa’nın taleplerini reddeder ve onu tehdit eder. Hz. Musa kararlılıkla direnir ve halkının özgürlüğünü elde etmek için mücadeleyi sürdürür. Bu süreçte Mısır üzerine birçok felaket gönderilir ve Hz. Musa, halkını cesaretlendirerek onlara Allah’ın yardımının geleceğini anlatır.
Sonunda Firavun, Hz. Musa’ya boyun eğer ve İsrailoğullarının özgürce ayrılmasına izin verir. Hz. Musa ve halkı sınırlarından geçip özgürlüğe kavuşurlar. Bu olay, onların tarihte bir dönüm noktası oluşturur ve Hz. Musa İsrailoğullarının büyük bir lideri olarak kalır.
Hz. Musa, Allah’ın emirlerinden hiç şüphe etmediği ve halkını kölelikten kurtarmak için tüm zorluklara göğüs gerdiği için Allah’ın lütfuna erişir. Bu olay, Hz. Musa’nın inancı, sabrı ve azmi konusunda bize örneklik teşkil eder. Aynı zamanda bu hikaye, insanların kölelikten ve zulümden kurtarılmasının mümkün olduğunu gösterir ve umutsuz durumlarda bile direnmek gerektiğini hatırlatır. Hz. Musa’nın duası ve çabaları sonucunda Allah, İsrailoğullarını kurtarır ve onlara özgürlüğünü geri verir. Bu olay, insanlara birçok önemli mesaj sunar ve umudu diri tutar.
Sina Dağı, Tevrat’a göre, Musa Peygamber öncülüğündeki İsrailoğullarının (İbraniler) Mısır’dan çıkarken durdukları, Musa’nın YHVH ile konuştuğu ve On Emir’i aldığı yer olarak bilinmektedir.
Mûsâ, Tûr’a tecelli eden Allah’ı görememiş ve sonunda bu isteğinden ötürü tövbe etmiştir (el-A’râf 7/143).
Yine Tûr-ı Sinâ’da Hz. Musa, Allah’ı görmek için niyazda bulunmuştu ve Allah dağa tecelli edince dağ paramparça olmuştu. KUR’AN’DA DAĞLARDAN NASIL BAHSEDİLİR? Kur’an-ı Kerîm’de dağlar çeşitli surelerde bahsedilir.15 Ağu 2019
İsrâiloğulları’na gönderilen ve kendisine Tevrat indirilen peygamber. Allah’tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse.
Tilavet secdesi kılınışı namaz gibi değildir. Bunun için kişi kıbleye döner ve tilavet secdesi yapmaya niyet edere “Allah-u ekber” diyerek rükuya eğilir. Sonrasında secdeye yönelip 3 defa “subhane rabbiyel ala” der ve kalkar. Tilavet secdesi tamamlandıktan sonra tilavet secdesi duası yapılması gerekir.27 Kas 2023
Tilavet secdesi kılınışı namaz gibi değildir. Bunun için kişi kıbleye döner ve tilavet secdesi yapmaya niyet edere “Allah-u ekber” diyerek rükuya eğilir. Sonrasında secdeye yönelip 3 defa “subhane rabbiyel ala” der ve kalkar. Tilavet secdesi tamamlandıktan sonra tilavet secdesi duası yapılması gerekir.27 Kas 2023
Esasen tilavet secdesine özgü özel bir dua yoktur. Ancak tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsat bulamaz ise, “Semi’nâ ve eta’nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke’l-masîr” yani “İşittik ve itaat ettik!” demesi müstehaptır. O anda yapamadığı secdeyi daha sonra yapar.14 Nis 2023
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya ‘Allahu ekber’ diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber’ diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.27 Nis 2022
Tilavet secdesine başlarken kıbleye doğru namazlık serip tilavet secdesine ‘ niyet ettim Allah rızası için Secde-i Tilavete’ diye niyet edilir. Ardından Tekbir getirerek (Allahuekber) direkt olarak secdeye varılır. Secdeye inilir ve secdeye varılır. Secdede 3 defa S’übhane rabbiyel ala’ denir.3 Oca 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…