Hz. Musa’nın Allah ile konuşması, Kuran’da Exodus adlı bölümde detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Bu olay, Hz. Musa’nın Firavun’un hükümetinden kaçtıktan sonra Mısır çölünde bir dağ olan Sina Dağı’na gittiği zamanda gerçekleşmiştir. Hz. Musa, Sina Dağı’na geldiğinde bir çalılığın içerisinde bir ateş görmüş ve ateşin yanına yaklaştığında Allah’ın sesini duymuştur.
Allah, Hz. Musa’ya kendisini tanıtmış ve ona, Mısır’daki zulmü sona erdirmek ve İsrailoğullarını özgür kılmak için görevlendirildiğini söylemiştir. Hz. Musa, Allah’ın bu görevi kabul etmek için ne yapması gerektiğini sormuş ve bu noktada Allah, Hz. Musa’ya çeşitli mucizeler vermiştir. Allah, Hz. Musa’ya asasıyla Mısır’a dönmesini ve mucizelerini Firavun ve halkına göstermesini emretmiştir.
Hz. Musa’nın Allah ile olan konuşması, İsrailoğullarının kölelik altında olduğu Mısır’da büyük bir dönemi başlatmıştır. Hz. Musa, İsrailoğullarını Mısır’dan kaçırıp Sina Dağı’na getirmiş ve orada Allah’ın kendisine verdiği emirler ve öğretiler doğrultusunda bir toplum oluşturmuştur. Bu olay, İslam inancında imanın ve peygamberliğin en belirgin örneklerinden biri olarak kabul edilir.
Hz. Musa’nın Allah ile konuşması, insanlara Allah’ın varlığını ve gücünü hatırlatmaktadır. Bu olay, insanların inançlarını güçlendirmekte ve Allah’ın mesajlarını anlamak için iletişim yollarının farklılığına vurgu yapmaktadır. Hz. Musa’nın Allah ile bu anlamlı konuşması, insanlara ilahi rehberlik ve dine olan bağlılık konusunda ilham vermektedir.
Mûsâ, Tûr’a tecelli eden Allah’ı görememiş ve sonunda bu isteğinden ötürü tövbe etmiştir (el-A’râf 7/143).
Musa, Allah’ı görmek için niyazda bulunmuştu ve Allah dağa tecelli edince dağ paramparça olmuştu. KUR’AN’DA DAĞLARDAN NASIL BAHSEDİLİR? Kur’an-ı Kerîm’de dağlar çeşitli surelerde bahsedilir. Bunlar Gâşiye, Nebe, Nahl, Enbiyâ, Nâzi’ât, Enbiyâ, Sâd, Kehf, Tûr sureleridir.15 Ağu 2019
Çünkü Allah’ı görme talebinde bulunan Hz. Mûsâ, Tûr’a tecelli eden Allah’ı görememiş ve sonunda bu isteğinden ötürü tövbe etmiştir (el-A’râf 7/143).
Sina Dağı, Tevrat’a göre, Musa Peygamber öncülüğündeki İsrailoğullarının (İbraniler) Mısır’dan çıkarken durdukları, Musa’nın YHVH ile konuştuğu ve On Emir’i aldığı yer olarak bilinmektedir. Kur’an’da bu konu Ta-Ha suresinde de geçmektedir.
Ali (Amcası Ebu Talip’in oğlu) İNSANLARI İLAHİ ÇAĞRIYA DAVET DÖNEMİ Peygamberimiz insanları 3 yıl boyuca İslam’a gizlice davet etti. 3. yıldan sonra Allah’ın emri ile ilahi daveti açıktan yapmaya başladı. Açık davetle birlikte Müslümanlar Mekkeli müşriklerin saldırılarına ve işkencelerine maruz kaldılar.
Hz. Peygamber, Hira mağarasında vahiy meleğinin sesini işitip kendisini de görünce korkusundan titremeye başlamış, hemen ailesine gelerek “Beni örtün, beni örtün!” demiş; bunun ardından, “Ey örtüsüne bürünen!” hitabıyla başlayan Müddessir suresinin ilk beş ayeti inmiştir.19 Oca 2022
Müşriklerin bu insafsız ve merhametsiz tutumu, Resûl-i Kibriyâ Efendimizi fazlasıyla müteessir ediyordu. Bu sebeple Tâif’e gitmeye karar verdi. Maksadı, Kureyş müşriklerine karşı Tâif’te oturan Sakif Kabilesinden kendisini korumalarını ve İslâm dâvâsını kabul etmelerini istemekti.9 Ağu 2016
İlk vahiy’in sonunda O’na ilk inanan insanlar şunlardır: 1 – İlk müşlüman Kadın: Hz.Hatice (İlk eşi) 2 – ilk müslüman Erkek: Hz.Ebubekir (Hicret arkadaşı) 3 – İlk müslüman Köle: Hz. Zeyd (Köle olarak alıp azad ettiği insan) 4 – İlk müslüman Çocuk: Hz.
Peygamber, dönemin bazı devlet başkanlarına İslâm’a davet mektupları gönderdiği sırada (7/628) II. Hüsrev Pervîz’e de Abdullah b. Huzâfe es-Sehmî ile bir mektup göndermiş, onun elçiye hakarette bulunarak mektubu yırtması üzerine kisrânın mülkünün paramparça olması için beddua etmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…