Hz. Muhammed’in ilk vahiy aldığı olayda yanında bulunan kişi Hz. Hatice’dir. Hicretten önce Mekke’de yaşayan bir tüccar olan Hz. Muhammed, o dönemde bir mağarada ibadet ediyordu. Bir gün, Kâbe’nin Hacerül Esved köşesine yakın olan Nur Dağı’nda, ibadet etmek üzere mağarada bulunan Hz. Muhammed, birdenbire bir melek görmüş ve korkuyla yanına dönerek eşi Hz. Hatice’ye vahiy aldığını anlatmıştır.
Hz. Hatice, Hz. Muhammed’in gördüğü meleğin Allah’ın elçisi Cebrail olduğunu söyleyerek ona moral vermiştir. Korkup ürken Hz. Muhammed, bu olayın etkisi altında kalmış ve karısına olan güveni ve destekleri sayesinde sakinleşmiştir.
Hz. Hatice’nin himayesi ve desteğiyle Hz. Muhammed daha sonra bir dizi vahiy alarak İslam’ın temellerini atmıştır. Hz. Hatice, bu süreçte Hz. Muhammed’in yanında olduğu gibi, onun inancını desteklemiş ve ona güvenen bir ortak olmuştur. İlk vahiyin ardından Hz. Muhammed, Hz. Hatice’yi vahiy meleği Cebrail’in selamlarını ileterek tebrik etmiştir.
Hz. Hatice’nin Hz. Muhammed’e olan desteği ve inancı, onun İslam’ı yayma misyonuna başlayabilmesine büyük katkı sağlamıştır. Hz. Hatice, Hz. Muhammed’in ilk Müslüman kadınlarından biri olan ve İslam’ın yayılmasında da aktif bir rol oynayan bir lider olmuştur.
Hz. Muhammed’in yanında olan Hz. Hatice, yakın bir ilişkiyle ona destek vermiş ve bu sayede İslam’ın doğuşunda önemli bir rol oynamıştır. Onun cesareti, güveni ve inancı, Hz. Muhammed’in de güç bulmasına ve İslam’ı yayma sürecinde ilerlemesine yardımcı olmuştur.
Vahiy meleği ilk vahyi burada iken getirmiştir. Hz. Muhammed’in burayı uzlet için tercih etmesinde kendisin- den önce Mekkelilerden örneklerin bulunması etkili olmuştur. Ayrıca buranın Mekke’ye yakın olmakla birlikte şehrin kalabalık ve gürültüsünden etkilenmeye- cek bir noktada bulunmasının rolü vardır.
40 yaşındayken 610’da, 26 Ramazan’ı 27’sine bağlayan gece (Kadir gecesi), Muhammed’e geldiğine inanılan ilk vahiy şu şekilde anlatılır: Muhammed, Nur Dağı’ndaki Hira Mağarası’nda tefekkürle meşgulken Cebrail adlı melek geldi ve ona “Oku!” dedi.
40 yaşındayken 610’da, 26 Ramazan’ı 27’sine bağlayan gece (Kadir gecesi), Muhammed’e geldiğine inanılan ilk vahiy şu şekilde anlatılır: Muhammed, Nur Dağı’ndaki Hira Mağarası’nda tefekkürle meşgulken Cebrail adlı melek geldi ve ona “Oku!” dedi.
Kur’ân-ı Kerîm Kalem Sûresi Nazar Ayeti,Nazar Duası(51-52),(29.Cuz),(565.Sayfa)17 ביוני 2014
Resûlullah’ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Muavvizeteyn (Felak ve Nâs) sûrelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği rivâyet edilmektedir (Tirmizî, Tıb, 16 [2058]; Nesâî, İsti’âze, 37 [5494]). Bunların yanında büyüye ve nazara karşı birden çok dua okunabilir.
Diyanet ve İslamiyette yer alan Kuranı Kerimde nazar duasının ayetleri kalem suresinde yer almaktadır. Kalem suresi nazar duası olarak geçmektedir. Bu yüzden de kurumlarda nazar duasının tefsiri kalem suresinde yer almaktadır. Kalem suresi toplamda 52 ayetten oluşmaktadır.5 בדצמ׳ 2023
Resûlullah’ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Muavvizeteyn (Felak ve Nâs) sûrelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği rivâyet edilmektedir (Tirmizî, Tıb, 16 [2058]; Nesâî, İsti’âze, 37 [5494]).
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…