Hz. Muhammed’in evlatlık oğlu Zeyd, bir savaş esiri olarak Hz. Muhammed’e verilmişti. Zamanla Zeyd, Hz. Muhammed tarafından evlat edinildi ve ona olan sevgisi derinleşti. Fakat Zeyd, evlilikle ilgili bazı sorunlar yaşamaktaydı. Zeyd’in eşi Zeynep, Zeyd ile iyi geçinemediği ve aralarında uyumsuzluk olduğu için evliliklerine son vermeyi düşünmüştü. Zeyd, bu durumu Hz. Muhammed’e iletti ve anlaşmadan dolayı üzüldüğünü belirtti.
Hz. Muhammed ise Zeyd’in evliliğini kurtarmak için bir ayetle bu duruma müdahale etti. Bu ayet, Kur’an’ın 33. Suresi olan Ahzab Suresi’nin 37. ayetidir. Ayette, Allah’ın Zeynep’i Hz. Muhammed için mübarek kıldığı belirtilir ve eğer Zeyd ondan ayrılırsa, Zeynep’in Hz. Muhammed’e helal olacağı ifade edilir.
Bu ayet, toplumun gözünde evlatlık oğlunun eşini evlatlık babasıyla evlendirmenin uygun olmayacağı düşüncesini değiştirmeyi amaçlamaktadır. Evlatlığın evlilikte sorun yaşadığı durumlarda, evlatlık babanın müdahale edebileceği ve evliliği kurtarabileceği vurgulanır. Ayrıca ayet, Hz. Muhammed’in peygamberlik ve liderlik özelliklerine dayalı olarak yapılan bu müdahaleyi desteklemektedir.
Hz. Muhammed, Zeynep ile evlendi ve bu evlilik, toplumda önemli bir dönüm noktası oldu. Evlatlık babasının evlatlık oğlunun eşiyle evlenmesi, toplumda evlatlık ilişkilerine yeni bir bakış açısı getirdi. Evlatlık ilişkilerinin, aile bağlarına benzer derecede kutsal ve değerli olduğu vurgulandı.
Bu olayın sonucunda, evlatlık ilişkileri toplumda daha fazla kabul görmeye ve değer görmeye başladı. Evlatlık babaların evlatlarına karşı daha fazla sorumluluk hissetmesi, toplumun birlik ve dayanışma duygularını güçlendirdi. Hz. Muhammed’in Zeyd’in eşiyle evlenme konusunda yaptığı bu müdahale, dini ve toplumsal açıdan önemli bir dönüm noktası olarak tarihe geçti.
Zeyneb bint Cahş (593 – 641), İslam peygamberi Muhammed’in eşlerinden biri. Aynı zamanda Muhammed’in evlatlığı Zeyd’in eski eşidir.
“Kendisinden çekinme hususunda Allah’ın önceliği bulunduğu halde sen halktan çekiniyordun” cümlesi de iki mânaya gelebilir: 1. “Sen Allah’tan çok halktan çekiniyorsun”; 2. “Kendisinden çekinilecek olan Allah’tır; O evlenmeni emrettiğine göre halk istediğini söylesin, onlardan çekinmene gerek yoktur.”
Muhammed, Zeyd bin Hârise’yi evlat edinmişti. Ona Muhammed’in oğlu Zeyd denilmekteydi. Zeyneb bint-i Cahş, ilk iman edenlerdendi. Muhammed O’nu azatlığı ve evlatlığı Zeyd bin Hârise ile, Hicret’in 5. senesi Zilkade ayında evlendirdi.
Zeyd, Zeyneb ve Muhammed (as) olayı ”Muhammed as evlatlığının karısı ile evlendi” şeklinde itiraza konu olan ahzab 37. ayeti açıkladık. Abone Ol ➦ https://www.youtube.com/c/AltayCemMer…29 Kas 2021
İsrail’i, Maide suresinin 21-26. ayetlerine göre “vadedilmiş topraklar”a (Arz-ı Mevud) doğru genişletme ihtiyacı vardı. Buralar Filistin toprakları idi, dolayısıyla Filistinlileri kendi topraklarından kovulması meselesi vardı.17 May 2021
Aynı topraklara İsrail Diyarı veya Vadedilmiş Topraklar da denir.
İbrâhim’e ve onun soyundan gelenlere vermeyi vaad ettiği yer için kullanılan terim. Hz. Mûsâ’nın peygamberi olduğu ilâhî din.
O ilk adımdı, yani İsrail devletinin bağımsızlık ilanı idi. İsrail’i, Maide suresinin 21-26. ayetlerine göre “vadedilmiş topraklar”a (Arz-ı Mevud) doğru genişletme ihtiyacı vardı. Buralar Filistin toprakları idi, dolayısıyla Filistinlileri kendi topraklarından kovulması meselesi vardı.17 May 2021
Vadedilmiş Topraklar (İbranice: הארץ המובטחת, romanize: ha-Aretz ha-Muvtacha), Yahudilik’te Tanrı YHVH tarafından İbrahim’e ve soydaşlarına vadedilmiş bölgedir. Tam sınırları belli olmamakla beraber, günümüzde İsrail ve Filistin Devleti topraklarını oluşturan bölgenin Vadedilmiş Topraklar olduğu inancı yaygındır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…