Mesih, Hz. Îsâ (as) için kullanılan bir unvandır. Mehdî ise ahirzamanda gelecek olan Muhammed Mehdî unvanına sahip ve dinsizliğin iki dehşetli cereyanına karşı mücadele edecek Peygamber Efendimizin (asm) soyundan geleceği muntazır olan ve asırlardır beklenilen müceddid-i ahirzaman olarak bilinen zattır.27 Ağu 2018
Şiiliğin inanç esaslarından sayılan Mehdi inancı, akademik çevrelerde pek fazla itibar edilmese de tarih boyunca olduğu gibi tasavvuf ve tarikat merkezli, kendi liderlerini Mehdi, cemaatlerini de Mehdinin cemaati olarak görmek isteyen Sünni toplumlarında da yaygın kabul ve etki gücüne sahiptir.
d) Mehdilik, bir inanç değil inanıştır; İslamî değil insanî ve kültüreldir. “Beklenen Kurtarıcı” inancı, Yahudi ve Hristiyanlıkta bir inançtır. İslam inancında ise kendine yer bulamamıştır. Ancak İslam kültür tarihinde Mehdilik olarak Şiilerin iman esaslarına girmiştir.
Aslında bazı Müslümanlar arasında buhranlı dönemlerde bir inanç olarak değil bir halk inanışı olarak yer edinmiştir. Bu sebeple Mehdi ve Mesih inanışı, İslamî değil insanîdir. İslam tarihinde birbirinden farklı pek çok mehdi ortaya çıkmıştır.
Mehdinin özellikleri Hazreti Muhammed tarafından Araplardan ve muhammedin soyundan gelecektir. Açık alınlı ve ince burunlu bir birey olması ile bilinecektir. Tam yedi sene boyunca dünyaya hüküm sürecektir. Hazreti Muhammed hazreti mehdiyi duyan bireyin ne olursa olsun onun safına geçmesi gerektiğini bildirmektedir.4 May 2021
Minber (Arapça:منبر, minber), Üzerinde hutbe okunan, merdivenli yapıdır. Genel olarak mimari açıdan cami içerisinde mihrabın sağ tarafına denk gelecek şekilde inşa edilmektedir. İmamın, özellikle cemaate yüksekçe bir yerden hitap edebilmesi için merdivenli biçimde tasarlanmış cami içi bütünleyici yapıdır.
İmam hutbeyi merdivenin basamakları üzerinde okur. Merdivenli yapıda, imamın sesini cemaate duyurabilmesi amaçlanmıştır. İmamın minberden cemaate o hitap etmesine hutbe denilmektedir. Bazı camilerde minberin karşısına denk gelecek biçimde veya caminin sol kısmında bulunacak şekilde müezzin mahfili bulunmaktadır.
2- Minber: Minberler hatiplerin bu alanda hutbe okuttukları yerdir. Minber, cami içerisinde taşınabilen bir platformdan oluşur. 3- Mihrap: Mihrap, tüm camilerde bulunması gereken alanlardan birisidir. Mihraplar, camilerde kıble bölümünde yer alır ve bu alanda imam namaz kıldırırken durur.9 May 2020
Arapça’da “saray, sarayın harem kısmı veya hükümdarın tahtının bulunduğu bölüm, hıristiyan azizlerinin heykel hücresi, çardak, oda, köşk, yüksekçe yer, meclisin baş tarafı, en şerefli kısmı” gibi karşılıkları bulunan mihrâb kelimesi, zamanla camilerde imamın durduğu yer için kullanılmıştır.
*Minber yerinde mi? *Sözlükte “yükselme; yükseltme” anlamlarındaki nebr kökünden türeyen minber kelimesi “kademe kademe yükselerek çıkılan yer” demektir. Yapı ziyaretlerimde orijinal ahşap minberleri yerinde bir bütün görmek ayrı bir huzur verir bana. Yapının kalbidir minber!15 Haz 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…