Hz. İdris’in mesleği ve yaşamı hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, İslam geleneğine göre O bir peygamber ve hakimdi. İdris, Kuran’ın birçok yerinde ismi geçen bir peygamber olarak anılmaktadır.
İdris’in mesleği hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre O demircilikle uğraşan bir zanaatkar idi. İddialara göre, insanlara demircilik sanatını öğretmek için gönderildi ve kendisi de bu mesleği icra etti. Ancak, kesin bir kanıt olmaması ve kaynaklarda net bir bilgi bulunmaması nedeniyle bu konuda kesin bir sonuca varılamamıştır.
Hz. İdris aynı zamanda örnek bir yaşam sürdüren bir kişi olarak da bilinir. İyi ahlaklı, sabırlı, iyiliksever ve Allah’a tam bir itaat içinde yaşayan bir peygamber olarak anılır. İdris’in yaşamı boyunca insanlara doğru yolu göstermeye çalıştığına inanılır. Tanrı’ya samimiyetle ibadet ederek insanlara örnek olmuş, iyi davranışlar sergilemiş ve insanların sorularını cevaplamıştır.
İdris’in bir diğer önemli özelliği ise kitap sahibi olmasıdır. Kur’an’ı Kerim’de “Sabırlı ve doğru bir kul olan İdris’i de an, ona baktığından dolayı biz onu yükselttik.” (Meryem, 19:57) şeklinde geçmektedir. Hristiyanlık’taki Hanok ve Yahudilik’teki Henok adındaki kişilerin de İdris ile aynı kişi olduğuna inanılır. İdris’e gönderilen kitap, insanlara Allah’ın emirlerini ve hükümlerini öğreten bir rehber olarak kabul edilir.
Sonuç olarak, Hz. İdris’in mesleği hakkındaki kesin bilgilere ulaşmak zordur, ancak peygamberlik ve hakimlik görevleriyle tanınır. İyi ahlakı ve doğru yaşam tarzıyla örnek bir kişi olduğuna inanılır. Kitap sahibi olan İdris, insanlara Allah’ın emir ve hükümlerini öğreten bir rehber olarak kabul edilir.
İdris (Arapça: إدريس), Kur’an’da adı geçen peygamberlerden biri ve Şit’in oğlunun oğludur. İlk kez onun döneminde insanların hayvan derileri giymekten kurtuldukları söylenir. Kumaşı bulduğu ve yazı yazmayı geliştirdiği söylenir. İslam mitolojisine göre 4. kat gökte yaşamaya devam etmektedir.
Hz. İdrîs, cenneti gezdikten sonra ölüm meleği çıkmasını ister; fakat Hz. İdrîs cennetten çıkmaz. Allah dışında hiçkimsenin kendisini cennetten çıkaramayacağını söyler.29 Haz 2020
Orhan Hançerlioğlu İdris’i şöyle anlatmaktadır;” Günümüzden beş bin yıl önce Mısır’da bir terzi yaşadı. Terzi, Mısır papirüslerinde Hermes Tut adını taşıyor. Kuran’a göre o, Adem ve oğlu Şit’ten sonra gelen üçüncü peygamber İdris’tir. Kalemle yazı yazan ve elbise diken ilk insan odur.
İdrîs cennetten çıkmaz. Allah dışında hiçkimsenin kendisini cennetten çıkaramayacağını söyler. Durumu bilen Allah, onunla ölüm meleği arasındaki meselenin çözülmesi için bir hakem gönderir.29 Haz 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…