Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra mucizevi bir şekilde kurtulmuştur. İbrahim, İbrahim beyin güçlü inancı sayesinde ateşin zarar verme yeteneğini kaybettiğine inanmaktadır. Birçok inanışa göre, İbrahim ateşe atıldıktan sonra melekler gelmiş ve onun yanında durmuştur. Ateş, Hz. İbrahim’in etrafını sarmıştır, ancak ona zarar verememiştir.
Hz. İbrahim’e atılan ateş nahiyelerine yayılmış ve hatta o kadar güçlenmiştir ki çevredeki insanları etkileyecek hale gelmiştir. Çok sayıda şahit, Hz. İbrahim’in Allah tarafından korunduğuna tanıklık etmiştir. İbrahim ateşin içinde sakin bir şekilde dururken, yaklaşan bir rüzgarın etkisiyle ateşin alevleri yüksek bir seviyede yanmaya devam etmiştir.
İnanca göre, İbrahim ateşin çılgınca yandığını görse de zarar görmemiştir. Bu olayı tanık olan bazı insanlar, İbrahim’in Tanrı’nın seçtiği bir peygamber olduğunu kabul etmişlerdir. İbrahim mucizevi bir şekilde korunmuş ve bu olayın sonucunda halk arasında büyük bir inanç ve hayranlık uyandırmıştır.
Bu olay, İbrahim’in Tanrı’ya olan güçlü inancını ve bağlılığını gösteren bir kanıttır. İbrahim, bu olay sonrasında daha da fazla insanı da Tanrı’ya inanmaya çağırmış ve onlara gerçek bir inancın gücünü göstermiştir.
Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra bu olay, pek çok dini metinde ve anlatıda yer almıştır. İbrahim’in ateşe atılması, onun imanının sınanması ve böylece Tanrı’nın ona olan özel ilişkisini kanıtlamasıyla önemli bir dönüm noktasıdır. Bu olay, İbrahim’in inancının iyi bir örneği olarak değerlendirilir ve insanlara Tanrı’ya olan sadakati ve güveni hatırlatır.
Kur’an ve Hadis kitaplarında bu olayla ilgili ayet veya hadis yoktur. 1900-1960 arası yakın tarihte Urfa halkı tarafından Yahudi mitolojisinden İslam mitolojisine eklentiler yapılarak ortaya çıkmış bir anlatıdır. Yahudi mitolojisi sadece İbrahim’in Urfa’da ateşten kurtulduğunu söyler.
Balikligöl balıkları kutsal sayılır ve kimse yakalayıp yemez. Görevliler göl içerisinde ölen balıkları sudan çıkarıp başka bir yerde toprağa gömüyorlarmış. Efsaneye göre bir gün bir Albay bu inanış bir hurafedir demiş ve Balikligöl den bir balık tutturarak yemiş. Sonrasında felç olmuş.
İbrahim Peygamber Allah’ın emriyle ateşten kurtulmuştu. Ama insanlar ona inanmamışlardı. İbrahim onların taşlaşmış kalplerini yumuşatamayacağını anladı. Nemrut’un ülkesini terk etmeye karar verdi ve daha iyi insanların yaşadığı güzel diyarlara göçtü.15 Eyl 2008
İbrâhim’in ateşe atılması olayı-nın; Irak’ın Sevâd bölgesinde yer alan bir yerleşim yeri olan Kûsâ’da gerçekleştiği belirtilirken, çağdaş bazı müfessirler olayın Harran veya Şanlıurfa’da vuku bulduğunu ifade etmektedirler.
Kabe, yeryüzünde inşa edilmiş olan ilk mabettir. Tövbe ve dua etmek için kullanılan Kabe, Müslümanların ilk ibadet yeridir. Kuran-ı Kerim’de ise bu kutsal yapı beyt yani ev olarak tanımlanır.13 Şub 2021
Kur’ân-ı Kerîm’de adı iki defa geçen Kâbe’ye (el-Mâide 5/95, 97) bir kısmı yine Kur’an’da yer alan Beyt (el-Bakara 2/125, 127, 158; Âl-i İmrân 3/96, 97; el-Enfâl 8/35; el-Hac 22/26; Kureyş 106/3), Beytullah, el-Beytü’l-atîk (el-Hac 22/29, 33), el-Beytü’l-harâm (el-Mâide 5/2, 97), el-Beytü’l-muharrem (İbrâhîm 14/37), el …
Rivayetlere göre Hz. Âdem, cennetten çıkarıldıktan sonra Hz. Havva ile yeryüzünde buluşması sebebiyle Allah Teâlâ’ya şükretmek için, cennette iken ibadet maksadıyla etrafını tavaf ettiği nurdan sütunun kendisine yeniden verilmesini ister ve ardından Allah Teâlâ’nın emriyle Kâbe’yi inşa eder.30 Haz 2023
Kur’an-ı Kerim’de “Mukaddes makam”, “Beyt-i Atik (en eski ev)”, “Beytullah (Allah’ın evi)”, “Saygıdeğer bir ev”, “Müslümanların kıblesi” ve “Miraç mucizesinin başladığı makam” olarak anılan Kabe hakkında halk arasında daha çok “Kabe-i Muazzama” tabiri kullanılıyor.31 Oca 2021
Kabe, İslam’ın en kutsal yeridir ve genellikle Beytullah (Allah’ın evi) ve Beyt Allah al-Haram (Allah’ın Kutsal Evi) şeklinde anılır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…