Hz. Hud, İslam inancına göre Nuh Peygamber’in soyundan gelen bir peygamberdir. Geleneksel İslam kaynaklarına göre Hz. Hud, ‘Ad’ kavminin peygamberidir ve bu kavmin yaşadığı bölge Yemen ve Umman’ın bulunduğu coğrafyadır. Hz. Hud, kavmini Allah’ın varlığını ve birliğini tanımaya davet etmiş, putperestlikten kaçınmalarını ve sadece tek bir ilah olan Allah’a tapmalarını emretmiştir.
Ancak, Hz. Hud’un bu çağrısı karşılık bulmamış ve kavmi tarafından inkar edilmiştir. Kavmi, putperestliklerine devam ederek Hz. Hud’a karşı düşmanlık beslemiş ve ona karşı tuzaklar kurmuştur. Bunun üzerine Allah, Hz. Hud’a yardım etmek için birçok mucize göndermiştir. Hz. Hud, kavmine yönlendirdiği bu mucizeler aracılığıyla peygamberlik görevini ispat etmek ve onları doğru yola yönlendirmek istemiştir.
Ancak kavmi, Hz. Hud’un çağrısını kabul etmeyerek Allah’ın azabından kurtulamamıştır. Allah, onlara karşı bir kasırga göndermiş ve bu kasırga onları yerle bir etmiştir. Sadece Hz. Hud ve onunla birlikte olan müminler kurtulmuştur.
Hz. Hud’un yaşadığı dönem ve olaylar, Kuran-ı Kerim’de de detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Bu olaylar, insanlara Allah’ın birliğine inanmanın önemini vurgulamakta ve kendisine inanmayanların nasıl bir sonla karşı karşıya kalacaklarını anlatmaktadır.
Sonuç olarak, Hz. Hud’un peygamberlik dönemi Ad kavmiyle olan mücadelesiyle şekillenmiştir. Allah tarafından kendisine verilen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan Hz. Hud, putperestlikle mücadele etmiş ve insanları hakka davet etmiştir. Ancak kavmi, Hz. Hud’un uyarılarını dinlemeyerek tüm uyarılara rağmen küfürlerine devam etmiş ve Allah’ın kahrına uğramıştır. Hz. Hud’un peygamberlik dönemi, Allah’ın kâfirler üzerindeki azabının bir göstergesi olarak da kabul edilmektedir.
Yemen’de bulunan Âd kavmine gönderilen peygamber. Nûh aleyhisselamın oğlu Sâm’ın neslindendir.
Hûd aleyhisselâm bir rivayete göre Âd’ın soyundan, başka bir rivayete göre de Âd’ın dedesi Sâm’ın diğer bir oğlunun soyundan olup Arap kavminden gelen peygamberlerin ilkidir.
Hz. Hud, Ahkaf diyarında doğdu ve burada büyüdü. Ad kavmi içerisinde soylu ve şerefli kabul edilirdi.4 May 2020
Kur’ân-ı Kerîm’de Âd kavmine gönderildiği bildirilen peygamber. Allah’tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse. Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen eski bir Arap kavmi.
Adak kurbanı bir şeyin gerçek olması için niyet edilen ve o dileğin gerçekleşmesinden sonra kesilen bir kurban türüdür. Niyetin gerçekleşmesine bağlı olarak kesilir. Bu niyet iş bulmak, okul kazanmak, ev veya araba satın almak, kazadan beladan kurtulmak ve herhangi bir durumu gerçekleştirmek için edilebilir.
Dinen mükellef tutulmadığı halde kişinin kendi vaadiyle üzerine vâcip kıldığı ibadet. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. İbadet amacıyla hayvan kesimi ve bu maksatla kesilen hayvan.
İslam’da Adak Kişinin adağını yerine getirmek üzere kestiği hayvan adak kurbanı olur. Adakta herhangi bir nesneye ve bireye kan sürmek sünnilik mezhebine göre mekruhtur, sünni İslam’da bu tür obje ve işaretlemeler yoktur.
Adak Kurbanı Kaç Kişiye Dağıtılır? Adak kurbanını dağıtılması gereken kişi sayısı kesin hükme bağlı değildir. Kurban olarak kesilen hayvandan çıkan etin durumuna göre 7 ila 10 kişiye dağıtılabilir. Bu kişi sayısı hem büyükbaşta hem de küçükbaşta aynı şekildedir.
İslam’da Adak Bir olayın olması için adanan ve gerçekleşince de kesilen kurbandır. Kimsenin ibadet maksadıyla yükümlü olmadığı halde, mübah olan bir işi yapmayı kararlaştırması, kendisine vacip kılması. Kişinin adağını yerine getirmek üzere kestiği hayvan adak kurbanı olur.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…