Hz. Hatice, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in ilk eşi olarak bilinir. Hatice, Mekke’de zengin bir tüccar olan ve Kureyş kabilesine ait bir aileden gelmektedir. Hz. Muhammed ile evlenmeden önce, daha önce iki kez evlenmiş ve iki çocuğu bulunmaktaydı.
Hz. Hatice’nin ilk eşi olan Ebubekir, çiftin daha sonra çok yakın arkadaşı olan ve İslam’ın ilk halifesi olan biri olarak bilinir. Ebubekir ile olan evliliği, Hatice için son derece mutlu bir birliktelik olmuş ve çiftin Abdurrahman, Aişe, Abdullah, ve Halid adında dört çocuğu dünyaya gelmiştir.
Hatice’nin ikinci eşi ise Hz. Muhammed’dir ve bu evlilik İslam tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Hz. Muhammed ile olan evlilikleri, Hz. Hatice için çok özel bir anlam taşımış ve birçok açıdan onun hayatında dönüm noktası olmuştur. Bu evlilikten altı çocukları olmuştur: Kasım, Abdullah, Ruqayyah, Ümmü Gülsüm, Zeynep ve Fatıma.
Hz. Hatice, Hz. Muhammed’in peygamberliğini kabul ettiği ilk kişidir ve ona büyük destek olmuş ve güven duymuştur. O, İslam inancının yayılmasında ve İslam toplumunun oluşmasında önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca, Hz. Hatice, dürüstlüğü, cömertliği ve derin inancıyla tanınır. Onun örnek alınacak bir karakteri olduğu pek çok kaynakta vurgulanmaktadır.
Hz. Hatice’nin, Hz. Muhammed’in ardından 25 yıl daha yaşadığı ve birçok Müslümanın annesi olarak tanındığı bilinmektedir. Onun mütevazı kişiliği ve İslam’a olan sadakati, onu İslam tarihinde unutulmaz bir figür yapmaktadır.
Miladi olarak 556 senesinde Mekke’de doğmuştur. Babasının adı Huveylid Annesinin adı ise Fatıma’dır. Hatice (r.a.) soylu bir aileye sahiptir. Babası tarafından Kusay soyuna, annesi tarafından ise Lüey soyuna dayanarak soyları Peygamberimiz (s.a.v.) ile birleşmektedir.30 באפר׳ 2020
Hatice, Hz. Peygamber’le evlenmeden önce iki evlilik yapmış ve iki eşini de kaybetmişti. Ölen iki eşi Mekke’nin ileri gelen ailelerinden olup ticaretle uğraşan zengin kişilerdi.
Varaka bin Nevfel, veya tam adıyla Varakah ibn Navfal ibn Asad ibn Abd-al-Uzza ibn Kusay Al-Kurayşi (Arapça: ورقه بن نوفل بن أسد بن عبد العزّى بن قصي القرشي; ölüm y. 610), Muhammed’in ilk karısı Hatice’nin baba tarafından kuzeni olmuş Süryani Nasturi rahibiydi.
Hatice, Miladi takvime göre 556 yılında Mekke’de doğdu. Babası Huveylid Kureyş’te tüccarlık yapmaktaydı, annesinin adı ise Fatıma’ydı. Soylu bir aileye sahip olan Hz. Hatice, İslamiyet ile tanışmadan önce de şeref ve haysiyet sahibi bir insandı.29 באוג׳ 2023
Süleyman’ın Mabedi veya Birinci Mabet, günümüzde Kudüs’ün Eski Şehri’deki Tapınak Dağı’nda MÖ 964’te yapımına başlanmış ve MÖ 957’de bitirilmiş devasa bir Yahudi mabediydi. Adını bizzat yapım emrini veren Yehuda ve İsrail Krallığı kralı Süleyman’dan almıştır.
Süleyman’ın Mabedi veya Birinci Mabet, günümüzde Kudüs’ün Eski Şehri’deki Tapınak Dağı’nda MÖ 964’te yapımına başlanmış ve MÖ 957’de bitirilmiş devasa bir Yahudi mabediydi.
Süleyman Mabedi M.Ö 964 yılında inşaatına başlanmış bir mabed olarak ifade edilebilir. Hz. Süleyman tarafından ahit sandığının muhafaza edilmesi için yapılması istenilen bir mabeddir. Ancak Tanrı’nın istememesi ile mabedin yapımından vazgeçmiştir.29 ביוני 2022
Temel bilgiler
————–
İnanç
Durum
Yönetici
Mimari
Bilhassa İslam’ın Peygamberi Hz. Muhammed’in İsra ve Miraç bahsinde söz konusu olan Mescid-i Aksa’ya Müslümanlar tarafından ayrıca değer atfedilmektedir. Çünkü burasının Kur’an-ı Kerim’de zikredilen mescidin, yani Süleyman Mabedi olduğu görüşüdür.5 באפר׳ 2017
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…