Huriler, İslam mitolojisine göre cennette yaşayan güzel ve saf varlıklardır. İslam inancına göre huriler, Allah’ın içindekileri en güzel şekilde yarattığı cennette erkeklere eş olarak verilen özel yaratıklardır. Bu nedenle huriler, cennetin en değerli nimetleri olarak kabul edilir.
Hurilerin cennette ne yapabileceğiyle ilgili çeşitli hadisler ve teolojik açıklamalar bulunmaktadır. Bu hadislerde, hurilerin cennetteki erkeklerin arzularını yerine getirdiği, onlara hizmet ettiği ve sonsuz bir mutluluk içinde oldukları ifade edilir. Bir diğer hadiste ise hurilerin cennetteki erkeklere dünyadan bile daha güzel ve çekici oldukları belirtilir.
Hurilerin cennette erkekler için hizmetçiler olduğuna inanılır ve onların her türlü arzularını yerine getirdiği düşünülür. Aynı zamanda hurilerin izbe yerlerde beklediği ve cennetteki erkeklere mutluluk vermek için onları beklediği de düşünülür. Hurilerin güzellikleri, gençlikleri, safiyetleri ve zevk verici varlıklarıyla cennetin en büyük nimetlerinden biri olduklarına inanılır.
Son olarak, hurilerin sadece erkekler için olduğuna ve kadınlar için ise cennette farklı nimetlerin olduğuna inanılır. Kadınlar için cennette ise eşlerinin yanı sıra dünyadaki sevdikleriyle de bir araya gelecekleri, mutluluk ve huzur içinde yaşayacakları düşünülür.
Hurilerin cennette ne yapabileceği hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, İslam mitolojisinde hurilerin cennetteki erkeklere sonsuz mutluluk ve zevk vermek için yaratıldığı düşünülür. Bu nedenle hurilerin cennetin en değerli nimetlerinden biri olduğuna inanılır ve onların varlığı, inananlara sonsuz bir umut ve huzur verir.
– Cennetlik erkeklere iki tane dünyalık hanım verilecek diye hadis var; dünyada ise dört evliler var, bazı mürşidler de dört evli… Mahşerde ise bu mürşide hanım olmak isterler dünyadaki dört hanımı. – Ama hadiste iki tane dünyalık eş verilecek cennette deniyor.15 במרץ 2022
Bir kadın kocası ile birlikte cennete girdiği zaman, cennette de kocasının hanımı olacaktır. Fakat kadının kocası cehennemlik ise veya bir kız dünyada evlenmeden ölmüş ve cennete girmiş ise, cennet ehlinin erkeklerinden birisiyle evlenecektir.
Gerek bu hadislerden gerekse köpeğin artığının necisliğiyle ilgili hadislerden hareketle fakihler, avlanmanın yanı sıra ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılmak üzere köpek beslenmesinin câiz olduğunu, ihtiyaç olmadığı durumlarda evde köpek beslenmesinin câiz sayılmadığını söylerler.
Şafiiler ihtiyaç yokken köpek edinmenin haram olduğu görüşündedirler (Nevevî, Şerhu’l-Müslim, Kahire 1347-49/1929-30, X, 236). İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir.
“Abdullah İbnu Mugaffel anlatıyor: “Resûlullah buyurdu ki: ‘Eğer köpek, ümmetlerden bir ümmet olmasaydı, hepsinin öldürülmesini emrederdim. Öyleyse onların siyah olanlarını öldürün. ‘”21 בפבר׳ 2014
“Evde köpek beslemek günah mı?” sorusuna ise Nursaçan, Hz. Muhammed’in evde köpek bulundurmayı uygun görmediğini fakat evin dışında beslenebileceğini açıkladı.22 בפבר׳ 2019
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…