Hoca, yaklaşık 12 asırdan beri kullanılan Farsça kökenli bir sözcüktür.10 בינו׳ 2022
Arapça “EMM” kökünden gelen ve “önder, öncü, lider, rehber” gibi anlamlarla açıklanan “imam” kelimesi, sözlük anlamlarına bağlı olarak dini literatürde çok zengin bir kullanıma sahip olmuştur.
Hoca, yaklaşık 12 asırdan beri kullanılan Farsça kökenli bir sözcüktür. Eski çağlarda, özellikle Osmanlı Devletinin egemen olduğu topraklarda ”hace” şeklinde yazılan bu kelime, eğiten, doğru yolu gösteren kişi demektir. Hace sözcüğü, Osmanlı döneminde daha çok tasavvufi ve dini eğitim veren kişiler için kullanılırdı.10 בינו׳ 2022
Terim olarak fıkıhta imam; cemaatin önüne geçip onlara namaz kıldıran kimseye denir. İmamın yapmış olduğu göreve de imamet denir. İmamlık faziletli bir görevdir. Peygamber efendimiz ve kendisinden sonra gelen râşid halifeler bu görevi yapmışlardır.
“Hoca” kelimesinin anlamı, öğretmen, eğitimci veya bilge kişi anlamına gelir. Geleneksel olarak, İslam dininde bilgi ve dini öğretileri ileten, dini liderlik rolüne sahip olan kişiler için kullanılır. Bu kişiler, camilerde ders veren din adamları veya bilge kişiler olabilir.5 ביוני 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…