Hızır aleyhisselam, İslam inancına göre peygamber ve kutsal bir kişidir. İslam mitolojisinde, Hızır aleyhisselamın Hz. Musa ile beraber çeşitli yolculuklara çıktığı anlatılır. Adının kaynağı Kur’an-ı Kerim’de yer alan bir ayettir. Hızır, “Suyun Zamanında Bulduğun Hizmetkar” anlamına gelir.
Hızır aleyhisselamın kim olduğu konusunda farklı görüşler vardır. Bazılarına göre Hızır, sadece bir derviştir ve peygamber değildir. Bazıları ise onu bir nebiden daha üstün bir mertebe olarak kabul eder. İslam inancına göre Hızır aleyhisselamın ölmezlik hali vardır ve zamanın her döneminde var olmaktadır.
Hızır aleyhisselamın en bilinen hikayelerinden biri, Hz. Musa ile beraber yaptığı yolculuktur. Bu hikayede, Musa Hızır’a refakat ederek ondan farklı bilgelikler öğrenir. Ancak bu yolculukta Hızır’ın davranışları Musa’yı şaşırtır ve anlam veremez. Hızır aleyhisselam, Musa’ya göstermiş olduğu sabır ve bilgelikle insanlar için bir örnek olur.
Hızır aleyhisselam, İslam kültüründe bereket, bilgelik ve gerçek yolu bulma sembolü olarak görülür. Dua ve dileklerin kabul olması için Hızır’a yönelme geleneği de mevcuttur. Birçok kişi, Hızır’ın yardımına ve himayesine sığınır.
Sonuç olarak, Hızır aleyhisselam İslam mitolojisinde önemli bir figürdür. Peygamber, derviş ya da kutsal bir kişi olarak kabul edilse de, onun bilgelik ve öğretileri Müslümanlar için ilham kaynağı olmuştur. Hızır aleyhisselam, bereket, bilgelik ve gerçek yolu bulma sembolü olduğu için insanlar arasında önemli bir yer edinmiştir.
Sıhhatleri tartışmalı olan rivayetlere göre Hızır, Hz. Âdem’in çocuklarından Kābil’in oğlu Hazrûn veya Hz. Nûh’un oğlu Sâm’ın torunlarından Belyâ b. Melkân yahut Hz. İshak’ın torunlarından Hazrûn b. Amâyîl’dir.
Hızır aleyhisselam’ın melek veya veli olduğuna dair pek çok bilgi tartışması yer almıştır. Bazı alimler ona melek derken bazı alimler ise melek olduğunu reddederek veli veya nebi olarak adlandırmışlardır. Tasavvuf’ta da Hz. Hızır aleyhisselam’ın ismi bolca yer verilmiştir.30 באפר׳ 2020
Hıdır veya Hızır (Arapça: الخضر al-Khiḍr “Yeşil adam”), Kur’an’da Allah’ın salih kulu, büyük hikmete veya mistik bilgiye sahip bir kimse olarak tarif edilen ancak adıyla anılmayan bir figürdür.
Hızır’ın melek olduğu iddiası (İbn Hacer, el-İṣâbe, I, 429) pek taraftar bulmamıştır. Genellikle tasavvuf erbabı onun velî olduğunu, kelâm, tefsir ve hadis âlimlerinin çoğu da nebî olduğunu düşünür.
1-er-Râmhürmüzî diye tanınan Ebû Muhammed el-Hasen b.Abdurrahmân’nin (ö.360/971) el-Muhaddisü’l-fâsıl beyne’r-râvî ve’l-vâîisimli eseri günümüze ulaşan hadis âlimlerince yazılmış ilk müstakil hadisusûlü kitabı kabul edilir.
Hadis kitaplarının sıhhatçe en kuvvetli olan altısı “Kütüb-ü Sitte” adı altında toplanmıştır. Bunlara “sıhah-i sitte” veya “usul-ü sitte” de denir. Bu altı kitaptan ilk beşi Buhari ve Müslim’in sahihleri, Nesai, Ebu Davud ve Tirmizi’nin sünenleridir.4 בדצמ׳ 2021
Diyanet İşleri, Riyaset-i Zebîdî’nin bu muhtasarını Türkçeye tercüme ettirdi. Sahîh-i Buhârî Muhtasarı Tecrîd-i Sarîh Tercemesi ve Şerhi ismiyle 13 cilt olarak yayınladı. Ehl-i Sünnet tarafından en güvenilir hadis kitabı olarak kabul edilir.
Hz. Peygamber’in sözlerini, fiillerini ve tasviplerini ifade eden terim; hadisleri tesbit, nakil ve anlamaya yönelik ilim. Buhârî’nin (ö. 256/870) Kur’ân-ı Kerîm’den sonra en güvenilir kitap olarak kabul edilen, sahih hadisleri toplayan eseri.
– Sahih-i Buhari (صحيح البخاري)
– Sahih-i Müslim (صحيح مسلم)
– Sünen-i Nesai (سُنن النسائي)
– Sünen-i Tirmizi (سُـنَن الترمذي)
– Sünen-i Ebu Davud (سُنن أبو داوود)
– Sünen-i İbn Mace (سُنن ابن ماجة)
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…