Veysal Karani’nin vefatından sonra Üveysi sülalesi elinde kalan Hırka-ı Şerif 17. yy’ın başlarında, ailenin o tarihteki reisi Şükrullah Üveysi tarafından I. Ahmed’in fermanı gereğince İstanbul’a getirilmişti.
Hırka-i şerife ait ilk vakıf, Şeyh Osman Üveysî’nin sülâlenin reisi olduğu III. Ahmed devrinde 1138’de (1725-26) tesis edilmiştir.
Temel hadis kaynaklarında nakledilen bu rivayetlerde Hz.peygamber’in (s.a.s.) İzar, Rida, Hibere, Cübbe (Kaftan), Mırt, Hamisa, Kamîs, Burnus, Sirval, Sarık ve Kalansuve gibi giysileri kullandığı yer almaktadır. Ayrıca bu bölümlerde Hz.Peygamber’in elbise seçiminde hangi değerlere özen gösterdiği de zikredilmektedir.2 Kas 2016
Sekiz parçadan oluşan, 1 metre 20 santim uzunluğundaki hırka, genç develerin boğazlarının altındaki tüylerden dokunmuş. Özellikle Ramazan ayı boyunca Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ziyaretçi akınına uğrayan Hırka-i Şerif, gümüş bir koruma içinde saklanıyor. Gülay Köprülü de bu ziyaret esnasında orada hazır bulunuyor.18 Ağu 2009
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed’in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Kübrevî şeyhi. Sühreverdiyye tarikatının Hindistan ve Pakistan’a yayılmasını sağlayan sûfî. Sühreverdiyye tarikatının Bengal’de yayılmasını sağlayan ilk mutasavvıflardan. Abbâsî halifesi (1180-1225).
Şehâbeddin Sühreverdî (27 Ocak 1154 – 26 Eylül 1191), İranlı İslam filozofu ve işrakilik isimli fikrî akımın kurucusu.
Sühreverdilik, (Arapça: سهروردية Sühreverdiyye) bir Sufi tarikatı, İranlı bir Sufi piri Diyaüddin Ebu’n-Necib Es-Sühreverdi (1097 – 1168) tarafından kurulmuştur. O, İmam-ı Gazali’nin bir mürididir. Onun erkek kardeşi olan Ebû Hâmid Gazzâli.
Sühreverdiyye tarikatının kurucusu, müfessir ve muhaddis. Ebû Hafs Şehâbeddin Ömer es-Sühreverdî’ye (ö. 632/1234) nisbet edilen bir tarikat. Sünnî sûfîliğin tanınmış temsilcilerinden Şehâbeddin es-Sühreverdî’nin (ö. 632/1234) tasavvufa dair eseri.
Sühreverdilik, (Arapça: سهروردية Sühreverdiyye) bir Sufi tarikatı, İranlı bir Sufi piri Diyaüddin Ebu’n-Necib Es-Sühreverdi (1097 – 1168) tarafından kurulmuştur. O, İmam-ı Gazali’nin bir mürididir. Onun erkek kardeşi olan Ebû Hâmid Gazzâli.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…