Hırka-i Şerif, 1851 yılından bu yana Fatih’teki Hırka-ı Şerif Camii’nde muhafaza edilmektedir. Peygamber Efendimizin emaneti Hırka-i Şerif, günümüzde Veysel Karani Hazretleri’nin 58 ve 59. kuşak torunları tarafından, büyük bir itina ve dikkatle korunmaktadır.” dedi.21 Mar 2023
Veysal Karani’nin vefatından sonra Üveysi sülalesi elinde kalan Hırka-ı Şerif 17. yy’ın başlarında, ailenin o tarihteki reisi Şükrullah Üveysi tarafından I. Ahmed’in fermanı gereğince İstanbul’a getirilmişti.
Hırka-i Saâdet. 124 cm. boyunda geniş kollu, siyah yünlü kumaştan dikilmiş krem renginde yün astarlı bir hırkadır. Topkapı Sarayı kumaş uzmanları tarafından yapılan inceleme sonucunda hırkanın Hz. Muhammed devrine ait olduğu kanaatine varılmıştır.
Hırka-i Şerif, Peygamber Muhammed’e ait olduğuna inanılan ve Hırka-i Şerif Camii’nde bulunan hırka. Peygamber’in miraca çıkarken üzerinde bulunduğu ve vasiyeti üzerine Ali ve Ömer tarafından Veysel Karani’ye verildiği rivayet edilir.
Günümüzde halen Hırka-i Şerif Camii’nde sergilenmektedir ve 1500 yıllık bu kutsal emanetin sorumluluğu, Karani soyundan gelen şahıslara aittir. 1980’lerde, Fatih Müftüsünün emri ile hırka alınmak istenmiş fakat uzun uğraşlardan sonra aile tekrar Hırka-ı Şerife sahip olmuştur.
Tefsir usûlü, Kur’ân’ın anlaşılması maksadıyla belirlenen bir takım ilke ve esaslarla Kur’ân ayetlerinin tefsir edilmesine yardımcı olan ilimdir. ‘Ulûmu’l-Kur’ân ise Kur’ân’ın bünyesine ait olan ve anlaşılması yo- lunda ona hizmet eden ilimler olarak tarif edilmektedir.11 Ara 2020
Arap Dil Alimi ve Tefsir Alimi olan Yahya bin Ziyad El-Ferrâ Meanil Kur’an adlı çok önemli bir eser bizlere bırakmıştır.30 Nis 2023
Arap Dil Alimi ve Tefsir Alimi olan Yahya bin Ziyad El-Ferrâ Meanil Kur’an adlı çok önemli bir eser bizlere bırakmıştır. Bizde El-Ferra’nın Meanil Kur’an adlı eserinde yaptığı tercüme ve tefsirler doğrultusunda onun hadid suresindeki açıklamalarına yer verdik.30 Nis 2023
Meâni’l-Kur’ân; Kur’ân’da geçen Arapça ifade tarzları, kelimelerin sözlük manaları, kelime ve cümle irâbları esas alınmak suretiyle âyet-i kerîmelerin izah edildiği bir tefsir nevidir2. , Riyad-1422/2001, s. 265.
Açıklama. Ayetlerin Mana ve İ’rabları Bağlam Esaslı Kur’an Sözlüğü Sarf – Nahiv Tahlilleri Kıraat Tevcihleri. Zerkeşî’nin “Kendisinden önce ve sonra benzeri yazılmamıştır.” dediği Ma’âni’l-Kur’ân ve İ’râbuhû dirayet tefsirine giden yolda en önemli kilometre taşlarından biridir.4 May 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…