Hikmet kavramı, Türkçe dilinde genellikle “bilgelik” veya “derin anlayış” olarak tercüme edilen önemli bir kavramdır. Bu kavram, hayatın anlamını daha iyi kavramak ve yaşamla ilgili daha derin bir anlayışa ulaşmak için kullanılır. Hikmet, bilge kişilerin sahip olduğu ve deneyim, öğrenme ve düşünme yoluyla elde edilen bir nitelik olarak kabul edilir.
Hikmet, sadece akıl yoluyla elde edilen bir bilgi değildir; aynı zamanda içsel bir farkındalık ve kişisel büyüme sürecini de ifade eder. Hikmet, kişinin kendini tanıma, düşüncelerini sorgulama ve dünyayı anlama yeteneğini artırarak daha yüksek bir bilincin peşinde koşmasını sağlar. Bu kavram, bilginin yanı sıra ahlaki değerleri de içerir ve insanlar için doğru ve doğru olan şeyleri anlama yeteneğiyle ilişkilidir.
Hikmet, birçok farklı kültürde ve felsefi sistemde önemli bir rol oynamıştır. İslam geleneğinde, hikmet ilahi kaynaktan gelen bir armağan olarak kabul edilir ve Allah’ın evrende yarattığı düzeni anlamak için kullanılır. Antik Yunan’da, hikmet, Dünya’nın işleyişi ve doğanın yasalarını anlama arayışını ifade ederken, Budist felsefede ise hikmet insanın acılardan kurtuluşu için kullanılır.
Hikmet aynı zamanda eylemlerimizin sonuçlarını öngörebilme ve buna göre hareket edebilme yeteneği ile de ilişkilidir. Bilgeliğe sahip olan kişiler, yaşamın zorluklarına karşı daha iyi bir yol bulabilir ve kötülükleri en aza indirmek için doğru kararlar verebilir. Hikmet aynı zamanda başkalarına empati gösterme ve onların perspektifini anlama becerisi ile yakından ilişkilidir.
Sonuç olarak, hikmet, derin anlayış, bilgelik ve içsel farkındalık gibi kavramları içeren önemli bir kavramdır. Bilgelik, insanların hayatta daha derin bir anlam bulmasına, daha iyi kararlar vermesine ve daha fazla içsel büyüme sağlamasına yardımcı olur. Hikmet, aynı zamanda diğer kişilere de rehberlik etmek ve onlara yardımcı olmak için kullanılan bir nitelik olarak da kabul edilir.
Bizzat Kur’an (en-Nahl 16/125). Râgıb el-İsfahânî ise hikmet terimini “ilim ve akılla gerçeği bulma” şeklinde tanımlamaktadır. Hikmet Allah için kullanıldığında “eşyayı bilmek ve onu en sağlam ve kusursuz biçimde yaratmak”, insan için kullanıldığında “mevcûdatı bilip hayırlar işlemek” anlamına gelmektedir.
Hayırlı iş yapmak ya da insanlar için faydalı olan bir eşyanın üretilmesi anlamlarına da gelen bu kelime pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Hikmet sahibi olmak ise varlığının kıymetini bilmek ve bunlar için şükretmek olarak karşılık görmektedir. Hayırlı işler yapmak Hikmet sahibi olmayı göstermektedir.6 באפר׳ 2023
– İşi aslına uygun ve doğru şekilde yapmak. – Gizli sırlar ve ilahi olaylar. – Faydalı ilim ile uğraşan kimse. – Aşırı davranışlardan uzak duran kimse.5 באפר׳ 2020
Bütün varlıkları, ne ise o olarak idrak etmeyi sağlayan bilgelik ve gerçeklik bilgisi demektir. Kelimenin en eski ve temel sözlük anlamı “menetmek, alıkoymak”tır. Bu menetme faaliyeti, zulme karşı olduğunda hikmet “adalet”, cehalete karşı olduğunda “ilim”, sefihliğe karşı olduğunda ise “hilim” olarak açıklanmıştır.
Salih (a.s.) ne kadar tebliğ yapsa da kavmin çok az kısmı iman etti ve diğerleri kendisinden mucize istedi. Salih (a.s.) Allah’ın izni ile deve mucizesini gösterdi fakat kavmi deveyi öldürdü. Kavminin azgınlığı hiç bitmedi ve en sonunda ibret olacak şekilde Semud kavmi helak oldu.4 במאי 2020
Semud kavmine peygamber olarak gönderilmiştir. Semud kavmi kayaları ve dağları oyup görkemli ve güzel evler inşa eden bir kavimdir. Hazreti Salih (a.s.) Hazreti Adem (a.s.)’ın 19. Kuşak torunudur. Salih (a.s.) kavimin içerisinde ticaret işleri ile meşgul olan ve elinin emeği ile geçim yapan bir kişiydi.4 במאי 2020
Öz. Semûd kavminin ıslâhı için gönderilen Sâlih peygamberin mûcize gösterip kayanın içinden çıkardığı devenin, kavminin azgınları tarafından, ilâhî emre muhâlif olarak kesilmesi üzerine, kavim, inanan çok az kimse dışında dört gün içerisinde helâk edilmiştir.
SALİH’İN (AS) TEBLİĞİ Hz. Salih’e (as) 40 yaşında Peygamberlik geliyor. Semud kavmi: Kendi güçlerine güveniyorlar.28 בינו׳ 2022
Sâlih de onlara apaçık bir mûcize olarak dişi bir deveyi getirdi. Bu devenin mûcize olma yönü İslâm kaynaklarında sert bir kayadan canlı bir hayvan olarak çıkarılması, bütün kavmin tükettiği miktarda su içmesi ve içtiği su kadar süt vermesi şeklinde açıklanmıştır (M. Ali Sâbûnî, s. 306).
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…