Hayvanlar öbür dünyada konuşacak mı? sorusu, uzun yıllardır insanların merak ettiği bir konudur. Birçok dini inanç ve mitoloji, hayvanların ölüm sonrası bir dünyada konuşabileceğini veya insanlarla iletişim kurabileceğini söylemektedir.
Birçok insan, evcil hayvanlarının seslerini duyabilen ve onlarla konuşabilen bir öbür dünya hayal etmektedir. Ancak, bilimsel açıdan bu konu hala tartışmalıdır. Hayvanların insanlar gibi konuşamamalarının sebepleri arasında dil yetenekleri, ses organlarının farklılıkları ve beyin yapılarının farklı oluşu yer almaktadır. Dolayısıyla, hayvanların öbür dünyada nasıl konuşabilecekleri hala anlaşılamamış bir konudur.
Birçok bilim insanı, hayvanların iletişimde kullandığı işaretlerin ve seslerin karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ve birçok farklı anlam taşıdığını belirtmektedir. Örneğin, arılar dans ederek diğer arılara ne tür bir yiyecek bulduklarını iletebilirler. Aynı şekilde, deniz memelileri karmaşık ses dizileri kullanarak birbirleriyle iletişim kurabilmektedir. Ancak, bu işaretlerin insanlar tarafından anlaşılamaması, hayvanların konuşma yeteneklerini sınırlayabilir.
Bazı araştırmalar ise, hayvanların iletişim becerilerini geliştirebileceklerini ve belirli bir eğitimden geçtiklerinde insanlarla daha iyi bir şekilde iletişim kurabileceklerini öne sürmektedir. Örneğin, bazı primatlar dil işaretlerini kullanarak insanlarla basit bir şekilde iletişim kurabilirler. Bu da hayvanların öbür dünyada belirli bir dil öğrenebileceği ihtimalini doğurmaktadır.
Sonuç olarak, hayvanların öbür dünyada konuşup konuşamayacakları hala belirsizdir. Bilimsel araştırmalar devam etmekte olup, hayvanların iletişim yeteneklerine ilişkin daha çok bilgi edinilmesi hedeflenmektedir. Hayvanların konuşabilme potansiyeli ile ilgili elde edilen bulgular, insan ve hayvan arasındaki iletişimde yeni kapıların açılmasına yol açabilir.
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Üç kimse cennete giremez ve Allah kıyamet günü onlara nazar etmez; Ana babasına isyan eden kimse, erkeklere benzeyen kadın ve karısına kötülük yapılmasına razı olan kimse.5 Eki 2015
Bütün bunlardan anladığımız, hayvanlar âleminin kendi dilleri ile konuştuğu ve Allah’ı da zikrettiğidir. Hayvanların konuşması ise, belirli frekanslarda ses çıkarma şeklindedir.
Ruh bâkî kalacağına göre, bütün hayvanların ruhları kendilerine mahsus alemde bâkî kalacaktır. Süleyman (as)’ın Hüdhüd’ü, Salih (as)’ın devesi, Ashab-ı Kehf’in köpeği hem ruhu, hem de cesedi ile birlikte cennete gidecektir. Diğer hayvanların da ruhları cennete girecektir.29 Şub 2016
Müellefe-i kulûb: Gayrı müslim oldukları halde kalpleri İslam’a ısındırılmak, İslam’a düşmanlıkları azaltılmak ve yeni Müslüman olmuş kimselerin imanını pekiştirmek gibi amaçlarla kendilerine zekât verilen kimseler.
Fertlerin dahi kendi toplumlarında diğer hak sahibi sınıflara mensup kimse bulamadıkları ve başka yerlerdekilere ulaşamadıkları takdirde zarureten müellefe-i kulûba zekât verebileceği belirtilmiştir (Âmir b.
Kur’ân-ı Kerim’de zekâtın verileceği yerler belirtilirken müellefe-i kulûba da yer verilmiştir (et-Tevbe, 9/60). Hz. Peygamber (s.a.s) de bu uygulamayı bizzat kendisi yerine getirerek müslümanların yanı sıra, henüz İslâm’ı tam olarak benimseyememiş olan bazı kimselere de zekât vermiştir.
Sözlükte “yakınlaştırmak, birleştirmek, ısındırmak” anlamındaki elf (ülfet) kökünden türeyen müellefe ile kalbin çoğulu kulûb kelimesinden oluşturulmuş müellefetü’l-kulûb (müellefe-i kulûb) terkibi “gönülleri ısındırılan, yumuşatılan kimseler” demektir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…