Hayız ve nifas, kadınların yaşadığı doğal fizyolojik süreçlerdir. Hayız, ergenlik dönemi ile birlikte başlayan ve gebe kalmadan önceki dönemde kadınların yaşadığı düzenli adet kanamasıdır. Bu süreç, kadının üreme sisteminin doğal bir parçasıdır ve normalde her ay bir kez gerçekleşir. Hayız sırasında, kadınların rahim iç tabakasında biriken kan ve doku, vücuttan dışarıya atılır.
Hayız süresi, genellikle 3 ila 7 gün sürer ve her kadında farklılık gösterebilir. Bu süre boyunca, kadınlar genellikle biraz halsizlik, karın ağrısı ve ruh hali değişiklikleri gibi belirtiler yaşayabilirler. Hijyenik pedler veya tamponlar gibi ürünler kullanılarak hayız dönemi rahat geçirilebilir.
Nifas ise, doğum sonrası kadının vücudunda yaşanan bir süreçtir. Doğumdan hemen sonra başlar ve genellikle 40 gün sürer. Nifas süresince kadınlar, doğum sırasında oluşan loşi adı verilen vajinal akıntılarla karşılaşabilirler. Loşi, rahim iç tabakasının iyileşmesi için gerekli olan kan ve doku artıklarıdır. Bu süreçte kadınlar, dinlenmeli ve hijyenlerine dikkat etmelidir.
Hayız ve nifas, genellikle kadınların sosyal ve dini hayatlarına da etki eden süreçlerdir. Bazı toplumlarda hayız döneminde olan kadınlar, ibadetlere katılmazlar ve temizlik kurallarına uymaları beklenir. Nifas döneminde ise cinsel ilişki genellikle önerilmez ve kadınların dinlenmelerine ve iyileşmelerine odaklanmaları gerekmektedir.
Hayız ve nifas, kadınların vücutlarının doğal bir parçasıdır ve sağlıklı bir şekilde geçirilmeleri son derece önemlidir. Kadınların bu süreçlerde hijyen kurallarına uyarak ve dinlenmelerine özen göstererek sağlıklarını korumaları ve rahat bir dönem geçirmeleri önemlidir.
Lohusalık/nifas hali, doğum yapan veya organları belirmiş çocuk düşüren kadının doğumdan sonra kanamasının devam ettiği haldir. Böyle kadına lohusa denir. Her kadın için farklı nifas süreleri olabilir. Bu, kadınların fiziki bünyelerine, kalıtım ve çevre şartlarına göre değişir.29 Kas 2023
Arap dilinde nifas kelimesinin bazı kullanımları kadının âdet görmesini ifade eder (hadislerdeki örnekleri için bk. Hattâbî, I, 82-83; İbn Hacer el-Askalânî, I, 402-403). Türkçe’de nifas için lohusalık, nifaslı kadın için de lohusa tabirleri kullanılır. Nifas hakkında Kur’ân-ı Kerîm’de özel bir hüküm yer almaz.
Doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde cinsel ilişkiye girmek tıbben de dinen de sakıncalıdır. Lohusalık döneminde daha kolay bir iltihaplanma görülür. Bu iltihaplanma da enfeksiyon ile sonuçlanabilir. Normal doğumda eşle yakın temasta bulunabilmek için ortalama en az 6 haftayı beklemelisiniz.21 Eyl 2021
Sözlükte “kadının doğurması, doğumun ardından rahmin ve üreme organlarının normal hale dönmesi için gerekli olan süre” anlamındaki nifâs kelimesi, fıkıhta doğum sebebiyle kadının döl yolundan gelen kanı ve doğum sonrasında kadının bazı özel hükümlere tâbi olmasını ifade eden bir terimdir.
Osmanlı’da kendi toprağını üst üste 3 sene işletmeyen ve herhangi bir ekim yapmayan kişilerden Çiftbozan vergisi alınırdı. Bu uygulama tamamen üretimin devamlılığının olması için yapılmaktaydı. Çiftbozan vergisi örfi bir vergidir ve toprağını terk edenlerden ya da üst üste boş bir şekilde bırakanlardan alınır.17 Oca 2022
Eğer yarım çiftten az toprak tasarruf ediyorsa ekinlü bennak, hiç toprağı yoksa caba bennak adını alırdı. Caba bennaklar, tapu ile tasarruf edilmiş toprağı bulunmayan ve başkasının tapulu toprağında işçi olarak çalışan evli reaya idi. Mücerred ise, babasının yanında yaşayan bekar yetişkin çocuktur.
[1] (tarih) Osmanlı döneminde tarım kesimindeki işini bırakanlarıdan alınan vergi.
Bennak Resmi, Osmanlı Devleti’nde toprak sahibi olan babalarının yanında yaşayan erkeklerin evlendikleri zaman ödedikleri vergidir. Örfi bir vergidir. Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
Mücerred ise, babasının yanında yaşayan bekar yetişkin çocuktur. Mücerred resminin miktarı 6 akçe olup babasının yanında yaşayan, gelir elde etmeye gücü yeten (kisbe kâdir) yani sakatlığı, hastalığı olmayan erkeklerden alınan bir vergidir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…