Köken. Osmanlı Türkçesi خير, o da Arapça خَيْر (ḫayr) kelimesinden gelmektedir.
Arapça χrb kökünden gelen χarāb خراب “yıkım, yıkıntı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça χaraba خرب “harap oldu” fiilinin faˁāl vezninde masdarıdır. Bu fiil Aramice/Süryanice ḥārib חרב “viran olma, yıkım” fiili ile eş kökenlidir.
Kur’an genellikle, insanın âhirette kendisi için faydalı olacak her türlü iyiliğini hayır diye adlandırır.
Sözlükte “iyi olmak, iyilik etmek, üstün olmak, üstün kılmak” gibi anlamlara gelen hayr kökünden masdar-isim olup “iyi” yahut “iyilik” mânasında ve şerrin karşıtı olarak kullanılır (Lisânü’l-ʿArab, “ḫyr” md.).
hayır – Nişanyan Sözlük. Arapça χyr kökünden gelen χayr خَيْر “1. iyi, daha iyi, tercih edilen, 2. iyilik” sözcüğünden alıntıdır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…