Haset, bir kimsenin hayırlı bir işi veya evi, malı, mülkü, ilmi olsa, o kimseden bunların gitmesini, onda olmayıp, kendinde olmasını istemektir.
Genellikle kötü niyet, suçluluk, aşağılık hissi, düşmanlık, saldırganlık gibi duy- gularla karakterize edilen haset, negatif duygulardan kıskançlık ve başkasının zararına se- vinme, pozitif duygulardan gıpta ile yakından ilişkilidir.
Haset, bir kimsenin hayırlı bir işi veya evi, malı, mülkü, ilmi olsa, o kimseden bunların gitmesini, onda olmayıp, kendinde olmasını istemektir.
Haset Eden İnsanlara Nasıl Davranmalı? Haset eden insanlarla başa çıkmak zor olabilir, ancak şu öneriler faydalı olabilir: Sakin kalmak ve anlayışlı olmak: Haset eden kişinin nedenlerini anlamaya çalışmak, onu suçlamadan ve eleştirmeden önce davranışlarına karşı sakin kalmak önemlidir.
Başkasının sahip olduğu maddi veya manevi şeylerin, o kimsenin elinden çıkmasını veya kendisine geçmesini temenni eden, hatta bunun için çabalayan kişinin içinde bulunduğu bu ruhsal duruma, haset denmektedir.
Kişi yoluna devam ederse bir gün daimî zikre ulaşacaktır. Daimî zikre ulaştığı zaman kalp gözünün açılması, Allah’ın mutlak bir hediyesidir. Allahû Tealâ daimî zikre ulaşan kişiyi hikmet sahibi yapar.
Tasavvufun temel ıstılahlarından olan kalp, insanın hakikatini ifade eden rabbânî bir latifedir. Göz dediğimizde gözü oluşturan bütün anatomik organlar kastedildiği gibi Kalp de birbirlerine bağlı ve kendi içlerinde bir bütünlük arz eden mertebelerden oluşur: 1.Sadr: İslâm mertebesidir. 2. Kalb: İmân mertebesidir.20 Haz 2020
İkincisi ruhânî kalptir, ilâhî bir lütuf olan ve mânevî âlemimizin merkezi bulunan kalptir. İnsanın asıl hakikati bu kalp olduğu gibi, imanın da küfrün de asıl merkezi bu “Kalp”tir.1 Ağu 2020
Kalp gözü açık olan insanlar her an her şeyi göremezler. Allah’ın izin verdiği şeyleri ancak görebilirler.9 Ağu 2016
Kalp gözü açık olan Allah’ın veli kulları vardır. Bu zatlar kabirdeki insanların hallerini görüp onlarla konuşabildikleri gibi, hayattaki insanların manevi hallerini de görebilirler. Kalp gözü, maneviyat gözü anlamında kullanılmaktadır.9 Ağu 2016
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…