ibadete düşkünlük, namazda secdeleri uzatmak, dünya nimetlerine karşı zâhidane davranmak, devamlı kur’an okumak, kadınların da inançlarının hakimiyeti için erkeklerle birlikte savaşması gibi tavırları olan hariciler, resmi siyasetin sadece kur’an-ı kerim’e dayanması gerektiğini savunuyorlardı.28 Şub 2013
İslâm düşünce tarihinde dinî ve siyasî konularda aşırı görüşleri ve faaliyetleriyle tanınan siyasî bir fırkanın adıdır. “Ana gövdeden ayrılan, meşru yönetime isyan eden” gibi anlamlara gelen “Hâricî” ismi, ötekileştirme ve kötüleme amacıyla muhalifler tarafından verilmiştir.
Hâricîlik, Hâriciyye ya da Havâric (Arapça: الخرج; çoğ. الخوارج), İslam dininde bir siyasi mezhep olarak Hicri ilk yüzyılda ortaya çıkmış ve asırlardır kendini değişik şekillerde sergileyen bir hareket. İslâm dünyası içerisinde %2’lik bir kısmı oluşturmaktadır.
Kendilerine karşı isyan ettikleri yöneticilerle fırkanın muhalifleri Havâric ismini “insanlardan, dinden, haktan veya Hz. Ali’den uzaklaşan ve yönetime karşı ayaklanarak cemaatten çıkanlar” anlamında kullanmışlardır.
İslâm düşünce tarihinde dinî ve siyasî konularda aşırı görüşleri ve faaliyetleriyle tanınan siyasî bir fırkanın adıdır. “Ana gövdeden ayrılan, meşru yönetime isyan eden” gibi anlamlara gelen “Hâricî” ismi, ötekileştirme ve kötüleme amacıyla muhalifler tarafından verilmiştir.
osmanlıda biyografilere verilen isim. bu kavram tam anlamıyla biyografi özelliği göstermez ; ancak günümüzdeki özgeçmişlere daha yakın olduğu söylenebilir.29 Ara 2021
– Bilimsel biyografi(Monografi): bireyin hayatının eleştirisel bir tutumla, araştırma ve incelemelere dayalı olarak anlatıldığı biyografi türüdür.
– Biyografik roman: Kişinin yaşıyormuş gibi ve roman kurgusuyla anlatılıp kişisel özellikleri ve hayatının tanıtıldığı biyografi türüdür.
Mesleki biyografi: Belirli meslek gruplarında yaşayan bireyler için yazılır. Dönem biyografisi: Belirli bir dönemde yaşayan bireyler için yazılır.8 Eyl 2021
[l ince] ( ﺣﺎﻝ♦ﺗﺮﺟﻤﻪ) i. (Ar. terceme > tercüme ve ḥāl ile tercüme-i hāl) Bir kimsenin hayâtını ve eserlerini anlatan yazı veya eser, öz geçmiş, yaşam öyküsü, hal tercümesi, biyografi: Sâlih’in teyzesi, Sicill-i Osmânî’de dedesinin adını ve tercüme-i hâlini bulduğu için Mümtaz’ı çok severdi (Ahmet H.
bu kavramlar; bir kimsenin hayatını ve eserlerini anlatan yazı veya eser, öz geçmiş, yaşam öyküsü, hal tercümesi, Frenklerin biyografi dedikleri şahsî tarih gibi anlamlara gelmektedir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…