Harem sözlük anlamı ile kutsal yer anlamına gelmektedir. Osmanlı’da Harem, padişahların ailelerinin yaşadıkları yerdir. Padişaha çok yakın olması ile belirgin bir siyasi güç de kazanmış olan Haremin yapısı bir piramit şeklindedir.
İslâm geleneğinde harem, bir ailenin mahrem olan özel yaşam alanını ve bu alanda yaşayan kadınları ifade eder. Saraylarda kadınlar için ayrı mekânların bulunması ve buralarda kadın kölelerin yer alması kadim bir geleneğe dayanmaktaydı.
İslam hukukuna göre köle statüsünde olan cariyeler, başta devlet erkânı vasıtasıyla olmak üzere çeşitli biçimlerde hareme alınırlardı. Müslümanlaştırılan cariyelere harem adabına uygun bir terbiye verilirdi.
Belirli bir hizmeti yerine getiren cariyelere aynı zamanda gündelik olarak para da verilirdi. Kalfa ise, saraylarda ve konaklarda hizmet eden cariyelere denirdi. Kalfa olan cariyeler güzellikleri ya da iş yapma yeteneklerine göre Kadın Efendi, Valide Sultan, Şehzade ve İkbal dairelerine hizmetçi olurlardı.
Cariyeler, genç ve güzel kadınlardı. Hareme gelen yeni cariye sıkı bir disiplin altında uzun bir eğitimden geçirildikten sonra padişaha sunulurdu. Cariyelerin çoğu, bir süre sonra vezirlere, beylere, paşalara zevce (eş) olarak verilirdi.24 Oca 2011
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…