Dokuz bölüme ayrılan mukaddimede tevhid, münâcât ve na’ttan sonra “Sebeb-i Tertîb-i Harâbât” bölümünde Ziyâ Paşa eserini hazırlamaktaki gayesini, kendisinin şiire nasıl başlayıp bu yolda nasıl yetiştiğini, antolojisinde nasıl bir usul takip ettiğini ve eserine neden Harâbât adını verdiğini anlatır.
Harâbat, Ziya Paşa’nın 1874-1875’te yayınlanan, içerisinde Türk, Arap, İran ve Çağatay sahasında yazılmış şiirlerden seçmeler bulunan 3 ciltlik divan edebiyatı antolojisidir. Türk şiirinde Tanzimat’tan sonraki yılların en geniş kapsamlı antolojisidir. Ciltleri nazım şekillerine göre düzenlenmiştir.
Harâbât, Ziyâ Paşa’nın Türk, Arap ve Acem şairlerinden seçme şiirlerle meydana getirdiği üç ciltlik antoloji eseridir. O dönemde eserlerin ön sözlerinde dil, edebiyat, tiyatro, sanat gibi konular üzerine fikir beyan etmek modaydı.
Ziya Paşa, Harâbât adlı eserin önsözünde divan edebiyatının halk edebiyatından üstün olduğunu iddia etmişti. Buna karşılık Namık Kemal, Ziya Paşa’nın eskiyi diriltmeye çalıştığını oysa asıl yapılması gerekenin edebiyatın yenileşmesine ve gelişmesine katkı sağlamak olduğunu savundu.
Ziya Paşa, eserin başına edebî görüşlerini belirten mesnevi şeklinde 795 beyitlik bir manzum mukaddime (önsöz) ilâve etmiştir.
Sıhhatler olsun kelimesi yıkananlara veya tıraş olanlara söylenen bir nezaket sözüdür. Sıhhatler Olsun mu, Saatler Olsun mu Doğrusu Nedir? Halk arasında kimi zaman sıhhatler olsun, kimi zaman ise saatler olsun şeklinde kullanılan kelimelerin TDK sözlüğündeki en doğru kullanımı sıhhatler olsun şeklindedir.24 Mar 2021
Sıhhatler olsun kelimesi yıkananlara ya da tıraş olanlara söylenen bir söz öbeğidir. Halk arasında kimi zaman saatler olsun, kimi zaman ise sıhhatler olsun şeklinde kullanılan bir kelimedir. TDK sözlüğündeki en doğru kullanımı ise sıhhatler olsun şeklinde geçer.4 May 2023
Türkiye’nin her yerinde su ile temizlenen ya da tıraş olan kişilere sıhhatler olsun denir. Fakat birçok yerde sıhhatler olsun demek yerine saatler olsun şeklinde bir kullanım da yaygındır. Bu oldukça yanlış bir kullanımdır. TDK açıklamalarına bakıldığında en doğru kullanım şekli sıhhatler olsun şeklindedir.21 Mar 2022
Türkiye’nin her yerinde su ile temizlenen ya da tıraş olan kişilere sıhhatler olsun denir. Fakat birçok yerde sıhhatler olsun demek yerine saatler olsun şeklinde bir kullanım da yaygındır.21 Mar 2022
Sıhhatler olsun kelimesi yıkananlara veya tıraş olanlara söylenen bir nezaket sözüdür. Sıhhatler Olsun mu, Saatler Olsun mu Doğrusu Nedir? Halk arasında kimi zaman sıhhatler olsun, kimi zaman ise saatler olsun şeklinde kullanılan kelimelerin TDK sözlüğündeki en doğru kullanımı sıhhatler olsun şeklindedir.24 Mar 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…