İslâm öncesi dönemde Hz. İbrâhim’in tebliğ ettiği dine tâbi olanlara verilen ad. Hanîf kelimesinin menşei ve anlamına dair çeşitli görüşler bulunmakta; Arapça, İbrânîce, Süryânîce veya Habeşçe bir kökten geldiği ileri sürülmektedir.
Kur’an henüz insanlara ulaşmadan önce tek tanrı inancını taşıyan kişilere Arapça hanif adı verilirdi. Bu kişilerin İbrahim peygamberin yolunda olduklarına inanılırdı. Hanif, bir Kur’an kavramı olarak tanımlandığında “kâinatın tek hâkimi olan yaratıcıya duru olarak inanıp güvenen” manasını taşır.
Kur’an’da bu kelime, insanın Allah’ın yanı sıra başka bir güç ve hakikat kaynağı tanımadan sadece bir olan Allah’ın yoluna en saf ve duru olarak kendisini teslim etmesi olarak tanımlanır. Kur’an henüz insanlara ulaşmadan önce tek tanrı inancını taşıyan kişilere Arapça hanif adı verilirdi.
Cahiliye döneminde putlara inanmaktan uzak duran ve bazı Cahiliye adetlerine karşı çıkıp kendilerinin Hz. İbrahim’in dini üzerine olduklarını söyleyen kişilere hanif denilmiştir. Hanifler tevhid inancına sahip kişilerdi. Bunlar yerleşik kültür olan paganizme aykırı hareket etmişler ve onlara ibadet etmemişlerdir.30 Haz 2021
Hz. İbrâhim’in kavmi putperestliğe iltifat etmeyip Allah’ın dinine, İslâm’a döndüğü için İbrâhim’e hanîf denilmiştir.
İslâm dini kefâret ödemek şartıyla zıhâr yapılan kadının kocasına helal olabileceği şeklinde yeni bir hüküm getirmiştir. Zıhârın yalan ve çirkin söz olması sebebiyle Kur’an-ı Kerim’de haram olduğu bildirilmiştir. İslâm hukukunun zıhâr hükmüyle ilgili getirdiği ilk yenilik budur.3 Haz 2023
Kocanın, eşiyle cinsel ilişkide bulunmamak üzere yaptığı yemin, kazâî boşanma sebeplerinden biri. Dinin belirli yasaklarının ihlâli durumunda yapılması istenen malî veya bedenî ibadet.
Kocanın, eşiyle cinsel ilişkide bulunmamak üzere yaptığı yemin, kazâî boşanma sebeplerinden biri. Belli lafızlarla nikâh akdinin bozulması, boşama ve boşanma anlamında fıkıh terimi.
Zihar, İslam öncesi Araplar arasında bir boşanma ilanı olarak kabul edilmiştir ve Kuran’da bu formülle boşanan Havle bint Sa’lebe atıfta bulunularak Mücâdele Suresi’nde 1-4 ayetler şu şekilde geçmektedir: 1) Kocası hakkında seninle tartışan ve Allah’a yakınan kadının sözünü Allah işitmiştir.
Kocanın, eşiyle cinsel ilişkide bulunmamak üzere yaptığı yemin, kazâî boşanma sebeplerinden biri. Dinin belirli yasaklarının ihlâli durumunda yapılması istenen malî veya bedenî ibadet.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…