Hz. İbrahim, “büyük şeytan”a üç kez taş atıp onun gözünü kör eder. (Kör şeytan deyi- mi bu olaydan gelir ve bugün de kullanıl- maktadır) İsmail de “küçük şeytan”ı üç kez taşlar.
Şeytan Taşlama, Hz. İbrahim’in şeytanı kovmak amacıyla ona taş fırlatmasını sembolize ediyor.27 Haz 2023
İbrahim’in oğlu İsmail’i Allah’a kurban edecekken gökten bir kurbanlığın indiği nokta. Bu yerde şeytan vesvese verdiğinde Hz. İbrahim küçük, orta, büyük şeytana yedişer taş atıyor. Günümüzde buraya konulan duvar temsili şeytan taşlama noktası olmuş.2 May 2020
Kör ve kör olduğu kadar da nankör olan şeytan, lanetlenmiş ve rahmetten uzaklaştırılmıştır. Ancak, işimiz rast gitmediğinde söylenen “kör şeytan” deyimi Peygamber Efendimiz tarafından uygun görülmemiştir.4 Şub 2016
Meselâ, “Allah’a kavuşacaklarını zannedenler derler ki …” (el-Bakara 2/249) âyetinde zan kelimesi müfessirlere göre “yakīn” anlamında kullanılmıştır; dolayısıyla âyetin mânası, “Allah’a kavuşacaklarını bilenler ve bundan şüphesi olmayanlar derler ki …” şeklindedir (Zemahşerî, I, 476).
Zan, meşruiyet açısından caiz olan zan ve caiz olmayan zan olmak üzere iki kısma ayrılır. Haram olan zanna zann-ı mezmûm veya su-i zan, caiz olan zanna ise zannı-ı memdûh veya hüsn-ü zan denilmektedir. Hüsn-ü zan ile amel etmek bazen vaciptir.15 Oca 2021
Zan, meşruiyet açısından caiz olan zan ve caiz olmayan zan olmak üzere iki kısma ayrılır. Haram olan zanna zann-ı mezmûm veya su-i zan, caiz olan zanna ise zannı-ı memdûh veya hüsn-ü zan denilmektedir.15 Oca 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…