Hz. İbrahim, İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik gibi üç büyük semavi dinin ortak peygamberlerinden biridir. İbrahim Peygamber, İslam inancına göre Allah’ın emirlerine ve vahiylerine uyarak halkı puta tapmaktan kurtardığı için büyük bir değer kazanmıştır. Aynı zamanda bu üç dinde de önemli bir soyun atası olarak kabul edilir.
İbrahim’in soyu, İslam dininde Hz. İsmail ve Hz. İshak aracılığıyla devam eder. İsmail’in soyundan gelenler ise Arap kavimlerini oluştururken, İshak’ın soyu İsrailoğulları olarak adlandırılan Yahudileri oluşturur. İslam inancına göre, Kabe’yi inşa etmek ve orayı Allah’ın evi yapmak için İbrahim, oğlu İsmail ile birlikte Allah’ın emri üzerine Mekke’ye göç etmiştir. Bu göç, İslam dininde hac ibadetinin temelini oluşturur.
İbrahim’in soyundan gelenlerin kutsallığı, İslam inancında oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu soy hattı, peygamberlik geleneğini devam ettiren ve Allah’ın mesajlarını insanlara ileten bir dizi peygamberi kapsar. Bu peygamberler arasında Hz. Musa, Hz. İsa ve son peygamber Hz. Muhammed de yer almaktadır. Hz. Muhammed, İslam inancına göre İbrahim’in soyundan gelme ve Allah’ın son ve en büyük peygamberidir.
Hz. İbrahim’in soyundan gelenlerin bu kadar önemli olması, onların İbrahim Peygamber’in takipçileri olmaları ve Allah’ın mesajlarını doğru bir şekilde iletmeleri nedeniyledir. İslam inancında, İbrahim’in soyundan gelenlerin inançları korumakla görevli olduklarına inanılır. İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik arasında birçok ortak nokta olmasının nedenlerinden biri de İbrahim’in soyundan gelenlerin bu üç dinin de peygamberleri olmasıdır.
Sonuç olarak, Hz. İbrahim’in soyundan gelenler İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik gibi semavi dinlerin peygamberlerini ve inançlarını taşıyan önemli figürlerdir. İbrahim’in soyu, halkını putperestlikten kurtarmış ve doğru yolun taraftarları olmuş peygamberlerin atalarıdır. Bu soy hattı, İslam inancında özellikle büyük bir değere sahip olup peygamberlik geleneğini temsil eder.
İbrâhîm b. Muhammed (ö. 10/632 [?]) Hz. Peygamber’in küçük yaşta ölen oğlu.
Peygamber’in küçük yaşta ölen oğlu. Zilhicce 8’de (Mart-Nisan 630), sonraları Meşrebetü İbrâhim diye anılacak olan Medine yakınlarındaki Kuf bölgesinde doğdu. Resûl-i Ekrem’in câriyesi Mâriye’den olma çocuğudur. İbrâhim’in ebeliğini yapan ensardan Ümmü Râfi’in kocası Ebû Râfi’ doğumu Hz.
İbrâhim ve oğlu İsmâil’in dualarında yer alan bu peygamber onların soyundan gelen Hz. Muhammed’dir. Nitekim İsmâil’in neslinden daha başka peygamber de gelmemiştir.
İbrahim aleyhisselam, Peygamber efendimizin dedelerindendir. Çünkü, ilk oğlu İsmail aleyhisselam Arapların, ikinci oğlu İshak aleyhisselam da İsrailoğullarının ceddi yâni dedesidir. Keldânî memleketi olan Bâbil’in doğu tarafında ve Dicle ile Fırat nehirleri arasındaki bölgede doğdu.
Merğınânî, el-Hidâye, II, 256’da da belirtildiği gibi eğer eşler birbirini yanaktan öper ya da sarılır ise bu oruçlarını bozmaz. Ancak dudaktan öpüşme sırasında cinsel istek meydana gelebilir. Buna ek olarak boşalma da meydana geleceği için oruç bozulur.
Karşıdakinden tükürük almak şeklinde olmayan bir dudak öpüşmesi, boşalma nedeni olmadıkça orucu bozmaz.22 Kas 2022
Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir.
Merğınânî, el-Hidâye, II, 256’da da belirtildiği gibi eğer eşler birbirini yanaktan öper ya da sarılır ise bu oruçlarını bozmaz. Ancak dudaktan öpüşme sırasında cinsel istek meydana gelebilir. Buna ek olarak boşalma da meydana geleceği için oruç bozulur. Bu durumda da kişiler kaza orucu değil kefaret orucu tutmalıdır.
Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir. Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir.30 Mar 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…