“Allah’a secde” anlamına gelen “secde ayetleri”, Kuran-ı Kerim’de yer alan özel ayetlerdir. Bu ayetlerde, Allah’ın büyüklüğü ve kudreti karşısında insanın boyun eğmesi ve secde etmesi gerektiği vurgulanır. Hangi cüzde kaç tane secde ayeti olduğu ise Kuran’ın belli bir düzen veya özellikle ayrılmamıştır.
Secde ayetleri, Kuran-ı Kerim’in farklı surelerinde yer alırlar. Yani, cüz tabanlı bir sayım yapmak mümkün değildir. Kuran’ın farklı surelerinde 15 adet secde ayeti bulunmaktadır. Bu ayetler, insanların Allah’ın huzurunda boyun eğmelerini, O’na secde etmelerini ve O’na itaat etmelerini vurgular.
Secde ayetleri, manevi bir derinlik taşırlar ve Müslümanlar için önemli bir ibadet konusudur. Bu ayetlerin okunması veya secde edilmesi, bir namazın veya ibadetin parçası değildir, fakat secdeye geçildiğinde, Müslümanlar bu ayetlerin kazası olduğu inancına sahiptirler. Secde ayetlerini okuyan bir kişi, bu ayetleri duyunca oturduğu yerden kalkar, önündeki seccadeye veya temiz bir yere secde eder ve Allah’a yönelip secde yaparak teslimiyetini ifade eder.
Secde ayetlerinin okunması, ibadetin bir parçası olduğu için adetlerde özel bir sayım yapmak yöntem olarak kullanılmaz. Bununla birlikte, Kuran-ı Kerim’i tamamen hatim etmek isteyen Müslümanlar, hangi surelerin secde ayetleri içerdiğini bilerek, bu ayetleri okuduktan sonra secde ettiklerinde, Kuran’ı tamamladıklarını düşünürler.
Secde ayetleri, bir Müslümanın Allah’a teslimiyetini ifade etme ve O’na olan bağlılığını gösterme amacıyla okunan özel ayetlerdir. Bu ayetler, manevi bir derinlik taşır ve Müslümanlar tarafından saygıyla karşılanır. Secde ayetleri, Kuran-ı Kerim’de belli bir düzene veya cüz bazında ayrılmış bir sayıya sahip olmasa da, içerdikleri anlamlar ve ibadetin bir parçası olmalarıyla önemlidir.
Cüz, 23. Cüz, 24. Cüz, 27. Cüz, 30. Cüz (bu cüzde 2 secde ayeti bulunur). Bu cüzlerin hepsi sayıldığında Kur’an-ı Kerim’de toplam 14 adet secde ayeti olduğu görülmektedir. Bu ayetleri duyan ya da okuyan kişinin mutlaka tilavet secdesi yapması gerekmektedir.27 Kas 2023
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya ‘Allahu ekber’ diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber’ diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.27 Nis 2022
Tilavet secdesi, Kur’ân-ı Kerim’de ondört yerde, secde ayeti vardır. Kuran-ı Kerimde 14 yerde geçen secde ayetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye tilavet secdesi denir. Bunlardan birini okuyanın veya işitenin, manasını anlamasa da, bir secde yapması vacibdir.18 Ara 2019
Ses (yardım·bilgi)), Rumca ya da Helence, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk ve Doğu Akdeniz ile Karadeniz çevresinde konuşulan bir dil. Yunanistan’da tek başına, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde ise Türkçe ile birlikte resmî dildir.
Rum kelimesi herhangi bir dini/mezhepsel anlam taşımamakla birlikte Rumların tamamına yakını Doğu Ortodoks Kilisesi mensubudur.
Hint-Avrupa dil ailesine aittir.
“Rumca” kelimesi ise, Romeika dilinin Türkçedeki adıdır. “Yunanca” ise, Yunanistan’ın kullandığı dili vurgulamaya yönelik verilen isimdir.21 Eki 2020
Aslında günümüz Yunanistan-Ege adaları ve çevresi için “Yunanlıktan” bahsedilebilir. Rum ise tarihte daha farklı bir kavram olsa da günümüzde ve yakın daha yakın tarihte Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır. Rumluk, Roma’dan gelir. Romalı denilebilir.7 Ağu 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…