Hanbelî mezhebine göre ise en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevi, el-Mecmu’, 4/502; Zekeriya el-Ensârî, el-Gurer, 2/8; İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/242). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşi, Şerhu Muhtasar, 2/76-77).
Sünni nüfus ise yaklaşık 1 milyar 350 milyon civarındadır. Görüleceği üzere İslam dünyasının yaklaşık % 79 – 80’i Sünni, % 16 – 17’si ise Şii’dir.15 May 2017
Türkiye’nin Müslüman nüfusunun %60’ı Sünni olarak bilinmektedir. Türkiye’deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır.
Ahmed bin Hanbel, (Arapça: أحمد بن حنبل ) (780, Bağdat – 31 Temmuz 855, Bağdat) Hanbelî Mezhebi’nin öncüsüdür. İmam-ı Şafiî’nin öğrencisidir. “El-Müsned” adındaki hadis kitabında otuz bin hadis vardır.
Hanbelî fıkhına dair en önemli eseri mezhebin ilk el kitabı niteliğindeki el-Muḫtaṣar’dır. Öğrencileri arasında, daha sonra mezhebin meşhur âlimleri olan Abdülazîz b. Hâris et-Temîmî, İbn Sem’ûn, İbn Batta ve Ebû Hafs el-Ukberî gibi kişiler bulunmaktadır.
Dinî musiki alanında önde gelen şahsiyetleri deyince Abdülkadir Meragi, Buhurîzâde Mustafa Itri, Hammamizâde İsmail Dede Efendi ve onun oğlu Zekâi Dede Efendi, Cumhuriyet döneminde ise, Hafız Post, Hafız Burhan, Hafız Saadeddin Kaynakgibi pekçok güçlü şahsiyetten sözedebiliriz.
1) Cami Musikisi 2) Tasavvuf Musikisi 3) Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği 5.2. MUSİKİMİZDE DİNİN İZLERİ Musiki veya günümüzdeki adıyla müzik, duygu ve düşüncelerin kulağa hoş gelen sesler aracılığıyla ifade edilmesidir.29 Haz 2021
1- Abdülkadir Merâğî (1360-1435): Büyük Türk bestekârı ve mûsikî bilginidir.
Türk dinî mûsikisi, nitelik bakımından cami mûsikisi ve tekke (tasavvuf) mûsikisi olmak üzere iki türde incelenmiştir.
Peygamber ve ashabının uygulamaları yanında tasavvufun ortaya çıkışından sonra bu doğrultuda teşekkül eden dinî hayat zamanla camilerde, tekkelerde, muhtelif tarikat toplantılarında yapılan ibadetler ve zikir esnasında çeşitli vesilelerle icra edilen ve dinî mûsiki adını alan bir mûsikiyi meydana getirmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…