https://www.youtube.com/watch?v=
Halveti Ramazanı, İslam’ın önemli kutsal aylarından biri olan Ramazan ayında tutulan bir ibadettir. Halveti tarikatının mensupları tarafından gerçekleştirilen bu ibadet, bireyin manevi bir deneyim yaşamasını sağlamayı amaçlar.
Halveti Ramazanı, kelime anlamıyla “tek başına olma” anlamına gelir. Bu ibadet, bireylerin fiziksel ve zihinsel olarak toplumdan uzaklaşıp, ibadetlerini derinleştirmelerini sağlar. Ramazan ayı boyunca, genellikle bir odada veya hücrede yalnız başına tutulan bu ibadetin süresi 10, 20 veya 30 gün gibi değişebilir. Bu süre boyunca kişi, oruç tutmak, namaz kılmak, Kur’an okumak ve zikretmek gibi ibadetleri yapar.
Halveti Ramazanı, bireyin manevi olarak kendini arındırmasına yardımcı olur. İbadet süresince yoğun bir sessizlik, sükûnet ve huzur ortamı sağlanır. Bu sayede kişi, dünyayla olan bağlarını keser ve derin bir iç huzuru yakalar. Halveti Ramazanı süresince, dua, tefekkür ve zikir gibi manevi uygulamalar yapılarak kişinin Rabbine daha yakın olması hedeflenir.
Halveti Ramazanı, bir çeşit “ruhani tecrit” olarak da adlandırılabilir. Bu ibadet, kişinin nefsiyle mücadele etmesine, kendini sınama imkânı bulmasına yardımcı olur. İnsanın iç dünyasında saklanan kötü duyguları, düşünceleri ve arzuları denetlemesi ve kontrol altına alması sağlanır. Böylece, kişi manevi anlamda olgunlaşır, nefsiyle mücadele etme gücünü artırır ve Allah’a daha yakın hisseder.
Halveti Ramazanı, kişinin manevi yönden yenilenmesini, arınmasını ve gelişmesini sağlayan önemli bir ibadettir. Bu dönemde kişinin ahlaki ve ruhani olarak olgunlaşması hedeflenir. Kendini izole ederek Allah’la baş başa kalan birey, nefsinin arzularını dizginler ve Allah’a daha yakın bir ilişki kurar. Bu sayede kişi, Ramazan ayını daha anlamlı ve derin bir şekilde geçirme imkânı bulur.
Birbiriyle evlenmesi dinen yasaklanmış akraba anlamında fıkıh terimi.
Halvetiyye-Ramazâniyye tarikatının Cihangîriyye şubesinin kurucusu. Mutasavvıf, Halvetiyye’nin Ramazâniyye şubesinin Raûfiyye kolunun kurucusu. Halvetiyye-Ramazâniyye tarikatının Cerrâhiyye kolunun kurucusu. Mutasavvıf şair.
Bu sebeple Halvetiyye tarikatı Azerbaycan’da kurulmuş, gelişmiş ve buradan Anadolu’ya, Anadolu’dan da Balkanlar, Suriye, Mısır, Kuzey Afrika, Sudan, Habeşistan ve Güney Asya’ya yayılmıştır.
Halvetiyye-Ahmediyye tarikatının Ramazan Efendi’ye (ö. 1025/1616) nisbet edilen kolu. Tasavvufta Hakk’a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol. Ömer el-Halvetî’ye (ö. 800/1397-98) nisbet edilen İslâm dünyasının en yaygın tarikatı.
İkindi Namazı Kaç Rekat? İkindi namazı 8 rekat olarak kılınır. 4’ü sünnet 4’ü farz şeklindedir. Günde 5 vakit namazdan üçüncüsüdür.25 Eyl 2023
Sabah namazı: 2 rekattır. Öğlen namazı: 4 rekattır. İkindi namazı: 4 rekatır. Akşam namazı: 3 rekatır.
İkindi farzından önceki dört rek’at sünnet için Abdullah İbni Ömer de şöyle rivayet eder: Peygamber (s.a.v), “İkindi farzından önce dört rekat namaz kılan kişiye Allah rahmet etsin.” (6) buyurumuştur. Yatsı namazından sonra kılınan iki sünnetler için; yukarıdaki hadis-i şerif delil olarak gösterilebilir.
Şâfiî ve Hanbelî mezhepleri müekked ve gayri müekked sünnetler hususunda Hanefî mezhebine oldukça yakın görüşte olup aradaki farklar şöylece özetlenebilir: Öğle namazından önceki sünnet iki rek’attır; yatsıdan önce gayri müekked sünnet yoktur. Ayrıca Şâfiîler’e göre akşam namazından önce iki rek’at kılmak müstehaptır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…