Ayrıca muhlis, tek başına kullanıldığı gibi halis muhlis şeklinde de yaygın olarak kullanılır. Halis muhlis, bir insan için yada herhangi bir şey için kullanılabilir. Çünkü katkısız ve eksiksiz anlamına gelmektedir. Aynı zamanda TDK sözlük anlamı da yine aynı şekilde katışıksız ve eksiksiz olan demektir.2 May 2022
Bu kelime ”Halis Munis” deyiminde de tam, mükemmel ve eksiksiz manasında kullanılır.25 Eyl 2023
Halis muhlis DEYİMİ AÇIKLAMASI Saf, katışıksız, temiz, eksiksiz, içinde yabancı madde bulunmayan.“Halis muhlis bir zeytin yağı satarız biz.”
Birincisi, İslam tarihinde ilk askerî faaliyetler olması hasebiyle önemli görülen ve ilk seriyyeler olarak bilinen Hamza, Ubeyde ve Sa’d seriyyeleridir.
Seriyye (Arapça: سریه), İslam peygamberi Muhammed döneminde, Muhammed’in bizzat katılmadığı askerî harekâtlardır. Seriyyelerin sayısı konusunda 35 ila 66 arasında rakam verilmektedir.
Seriyyelerin amacı gazvelerle bütünlük içinde, İslâmiyet’in yayılmasına engel oluşturan unsurları bertaraf etmek, müslümanları maddî ve mânevî baskılardan kurtararak dinlerini özgürce yaşayabilecekleri bir ortam sağlamaktır.
Peygamber’in askeri faaliyetleri, genel olarak iki farklı başlık altında incelenmektedir. Bunlardan, bizzat kendisinin komuta ettiği askeri seferlere “Gazve”; sahabeden birinin komutası altında sevkettiği askeri birliklere ise “Seriyye” denilmektedir.
Hz. Peygamber’in bizzat katılmayıp görevlendirdiği kumandanlarla sevk ve idare ettiği sefer. Sözlükte “gece yolculuğu yapmak veya yaptırmak, geceleyin yola çıkmak” anlamındaki serâ kökünden türeyen seriyye “askerî birlik, silâhlı tim, ordunun bir bölüğü” mânalarına gelir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…