Osmanlı Devleti, 1517’de Memlûk Devleti’ne son vererek İslâm dünyasında büyük ölçüde birliği sağladı. Bu tarihten sonra Osmanlı padişahları da halife unvanını kullanmaya başladılar.10 Kas 2023
İslâm tarihinde hilâfet müessesesi, Hz. Peygamber’in vefatının ardından Hz. Ebû Bekir’e biat edilmesiyle ortaya çıkmıştır. Resûl-i Ekrem, kendisinden sonra kimin halife olacağına dair herhangi bir kanaat belirtmediği için devlet başkanının tesbiti hususu müslümanlara bırakılmıştır.
– 1.1 Ebû Bekir.
– 1.2 Ömer.
– 1.3 Osman.
– 1.4 Ali.
Son Osmanlı padişahı Vahdettin’in ülkeden ayrılmasının ardından Abdülmecid Efendi; 19 Kasım 1922 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından halife olarak seçilmiştir. Saltanatın ortadan kaldırılmasıyla, meclis içindeki bazı üyeler, halifelik makamına siyasi bir otorite kazandırmak istemişlerdir.15 Şub 2023
Muhammed’in ölümünün ardından 632 yılında başlayan Dört Halife Dönemi; son halife olan Hz. Ali’nin öldürüldüğü tarih 661 yılına kadar sürmüş ve yaklaşık olarak 30 yıl devam etmiştir. Dört Halife Dönemi’nde en uzun halifelik görevinde bulunan isim ise 12 yıl boyunca İslam Devleti’ni yöneten Hz. Osman olmuştur.9 Şub 2023
Esmâ “hatîbetü’n-nisâ” hanımların hatibi lakabıyla anılmıştır. Hanım sahabiler Kur’an ve sünnet konusunda erkek sahâbîler gibi bizzat Resûlullah’dan (sas) eğitim almak istiyorlardı. Hz. Esma, Allah Resûlü’ne gelerek hanımların da eğitim almak istediklerini iletmişti..6 Nis 2023
Hz. Peygamber tarafından cennete girecekleri daha hayatta iken kendilerine müjdelenen on sahâbî. Kaynaklarda “el-aşeretü’l-mübeşşere”, “el-mübeşşerûn bi’l-cenne”, “el-aşeretü’l-meşhûdü lehüm bi’l-cenne” gibi ifadelerle anılan bu on sahâbî Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali, Talha b. Ubeydullah, Zübeyr b.
– Ebu Bekir.
– Ömer bin Hattab.
– Osman bin Affan.
– Ali bin Ebu Talib.
– Hatice bint Hüveylid.
– Aişe bint Ebu Bekir.
– Zübeyr bin Avvam.
– Talha bin Ubeydullah.
– Hz. Fatıma (r.a.)
– Ümmü Gülsüm Binti Muhammed (r.a.)
– Zeynep Binti Muhammed (r.a)
– Rukiyye Binti Muhammed (r.a)
– Hz.Hatice (r.a)
– Hz.Aişe (r.a)
– Sevde Binti Zem’a (r.a)
– Hz.Hafsa (r.a.)
– Hz. Fatıma (r.a.)
– Ümmü Gülsüm Binti Muhammed (r.a.)
– Zeynep Binti Muhammed (r.a)
– Rukiyye Binti Muhammed (r.a)
– Hz.Hatice (r.a)
– Hz.Aişe (r.a)
– Sevde Binti Zem’a (r.a)
– Hz.Hafsa (r.a.)
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…