Halefe (H-L-F)den gelen halife, kendinden öncekinin ardınca gelip sonra onun yerine geçen demektir. Çoğulu halaiftir. Halife, hallf demektir ve bunun (halif) çoğulu ise hulıfa dır.
İlk Osmanlı Halifesi: Yavuz Sultan Selim-Tarihte İz Bırakanlar.
Halkın yönetiminde Kitap ve Sünnet’in uygulanmasını sağlayan, Hz. Peygamber’in vekili sıfatıyla iş gören ve devletin menfaatiyle şahsî ve ailevî menfaatlerini birbirinden ayıran Hulefâ-yi Râşidîn’in yerini Emevîler döneminde kuvvete dayanarak devlet idare eden halifeler aldı.
Ebu Bekir’e biat edilmesi ile başlayan, ardından Hz. Ömer ve Hz. Osman ile devam eden ve son olarak Hz. Ali’nin hilafetiyle nihayete eren döneme Dört Halife dönemi denir.
Osmanlıda ilk halifenin adı II. Bayezid’den sonra tahta çıkan Yavuz Sultan Selim’dir. Son halife ise 37. Osmanlı Hanedan Reisi olan Abdülmecid Efendi’dir. 1922 yılında halife seçilen Abdülmecid Efendi yaklaşık olarak 17 ay halifelik yapmıştır.29 Nis 2023
Bunlar: Cenab kelimesinin ilk anlamı: Taraf, yan, yön demektir. Cenab kelimesinin ikinci anlamı: (Hazreti kelimesinin yerine kullanıldığı takdirde Saygın, seçkin, muteber, mümtaz demektir. Cenab kelimesinin üçüncü anlamı: En yüce, en saygıdeğer demektir.19 Nis 2022
Bunlar: Cenab kelimesinin ilk anlamı: Taraf, yan, yön demektir. Cenab kelimesinin ikinci anlamı: (Hazreti kelimesinin yerine kullanıldığı takdirde Saygın, seçkin, muteber, mümtaz demektir. Cenab kelimesinin üçüncü anlamı: En yüce, en saygıdeğer demektir.19 Nis 2022
“Yaklaşmak” ve “uzaklaşmak” mânasında zıt anlamlı kelimelerden olan cenâbet kökünden isimdir. Sözlükte “bir şeyin yanı, yakını, çevresi” veya “bir şeyin uzağı” anlamına gelir. Cenb kelimesiyle eş anlamlı olan cenâb, mecaz olarak “himaye ve gözetim” mânasına da kullanılır.
Cenâb Türk-İslâm kültüründe “Cenâb-ı Hak, Cenâb-ı Allah, Cenâb-ı Kibriyâ”, ayrıca “Cenâb-ı Peygamber” ve “Cenâb-ı hilâfetpenâhî” terkiplerinde olduğu gibi daha çok Allah’tan ve Peygamber’den, bazan da padişahtan söz edilirken “hazret” anlamına gelen bir saygı ifadesi olarak kullanılır.
“Cenab-ı Hak”, “Hak Teâlâ” ifadelerinde kullanılan “cenab” ve “teala” ifadeleri Allah için kullanılan yüceltme ifadeleridir. CENAB: Büyüklük ifade etmek için, hürmet maksadı ile söylenir.5 Eki 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…