Halif kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve genellikle İslam dünyasında kullanılan bir terimdir. Halif kelimesi “yerine geçen, vekil, halef” gibi anlamlara gelmektedir. İslam dini açısından halifelik, Hz. Muhammed’in vefatından sonra onun yerine geçecek yöneticiyi ifade etmektedir.
İslam inancı, Hz. Muhammed’in vefatından sonra Müslüman toplumunun liderliğinin halifelik makamına verilmesini öngörmektedir. Bu liderlik pozisyonuna gelen kişi, Allah’ın iradesi doğrultusunda toplumu yöneten ve İslam hukukunu uygulayan bir liderdir. Halifeler, Müslümanlar için dini, siyasi ve yasal kararlar alan ve İslam toplumunun birliğini ve düzenini sağlayan kişilerdir.
Halifelik, tarihsel olarak İslam’da önemli bir role sahiptir. İlk halife Hz. Ebu Bekir’dir ve sonrasında Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali gibi halifeler gelmiştir. Halifelik, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de önemli bir mevkii olarak devam etmiştir. Osmanlı halifeleri, İslam toplumunun lideri ve dini yetkilisi olarak kabul edilmişlerdir.
Günümüzde halifelik kurumu resmi olarak kapanmış olsa da bazı gruplar halifeliği yeniden canlandırmak istemektedir. Özellikle IŞİD örgütü halifelik ilan etmiş ve bu konuda tartışmalara yol açmıştır. Ancak çoğu Müslümanlar, halifelik kurumunun tarihsel bir rol oynadığını ve günümüzde bir devlet veya lider aracılığıyla temsil edilmemesi gerektiğini savunmaktadır.
Sonuç olarak, halifelik kavramı İslam’da Hz. Muhammed’in yerine geçecek yöneticiyi ifade etmektedir. Halifeler, İslam toplumunun liderliğini üstlenen ve dini, siyasi ve yasal konularda kararlar alan kişilerdir. Halifelik tarihsel olarak önemli bir mevkii olsa da günümüzde resmi bir kurum olarak faaliyet göstermemektedir.
Kur’ân-ı Kerîm’de hilâfet kelimesi yer almadığı gibi halife de terim anlamıyla geçmez; ancak halife, halâif ve hulefâ kelimeleri kullanılarak insanın Allah’ın yeryüzündeki halifesi olduğu sıkça tekrarlanır (el-Bakara 2/30; el-En’âm 6/165; Yûnus 10/73; en-Neml 27/62; Fâtır 35/39; Sâd 38/26).
Halifeliğin kaldırılması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 3 Mart 1924 tarihinde çıkardığı kanunla halifelik makamını kaldırmasıdır.
Sözlükte “hakkını yemek, kötü davranmak; kıtlaştırmak, tedavülden çekmek, istiflemek, tekeline almak” anlamlarındaki hakr kökünden türeyen ihtikâr, “ticaret malını pahalılaşması gayesiyle istifleyip piyasaya arzını geciktirmek” mânasına gelmektedir.
Sözlükte “kapıp almak, çalmak, fırsatını kollayıp bir malı alıp kaçmak” gibi anlamlara gelen ihtilâs, İslâm hukukunda bu sözlük anlamıyla bağlantılı olarak özel bir koruma altında bulunmayan menkul bir malı, sahibinin ya da yetkili kimsenin rızâsı olmadan ve zor kullanmadan hile ve el çabukluğu ile alıp kaçmayı ifade …
Nahl Suresi 14-16.
(Allah) Gökleri ve yeri Hakk ile (varlığını ve muhteşem sanatını göstersin diye) yarattı; (O, cahil ve gafil insanların) şirk koştukları şeylerden Yücedir. (Allah) İnsanı bir damla meniden yaratmıştır, buna rağmen (bir de bakarsın ki) o (Rabbine) açık bir hasım kesilmiştir.
Orijinal Soru: Dağların olduğu yerde deprem daha mı fazla olur? Evet, dağların deprem olma sıklığını arttırdığı aşikar. Yalnız aynı zamanda dağların tektonik plakaların kendi içinde dağılmasını önlediği de bir gerçektir. Zaten dağların deprem sıklığını arttırmasının temel sebebi de budur.10 Ara 2019
41: Zulme maruz kaldıktan sonra Allah yolunda hicret edenleri dünyada mutlaka en güzel bir yere yerleştiririz. Âhirette verilecek mükâfat elbette çok daha büyüktür. Keşke bunu bilselerdi. 42: O muhâcirler, Allah yolunda başlarına gelene sabretmişler ve yalnızca Rablerine dayanıp güvenmişlerdir.
“Yerin insanları sarsmaması için oraya dağlar yerleştirdik. Maksatlarına ermeleri için orada geniş yollar, geçitler yaptık.” (Enbiya, 21/31). “O gökleri, gördüğünüz gibi, direksiz yarattı. Yere de sizi sarsmaması için, ağır baskılar, yani ulu dağlar koydu ve orada her türlü canlıyı üretip yaydı.10 Tem 2010
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…