İslam tarihine “hakem olayı” olarak geçecek olan Hz. Ali ve Muaviye tarafından birer hakem tayin edilerek bu 2 hakemin vereceği karara uyulması konusunda anlaşmaya varıldı. Ancak hakem olayında da Muaviye’nin hakemi hile yaparak Hz. Ali’nin halifelikten azledildiğini ve Muaviye’nin halife seçildiğini ilan etti.23 Kas 2014
Hz. Ali’nin Hakem’i Ebu Musa, Muaviye’nin hakemi ise Amr bin As idi.2 Eyl 2019
Sıffin Savaşı Hz Ali’nin ölümü ile sona ermiştir. Hz. Muhammed’in ölümünden sonra 4 halife dönemi devam etmiş Hz Osman’ın yerine Hz Ali halife olarak seçilmiştir. Hz Ali’nin halife seçilmesini Muaviye kabul etmemiştir.22 Tem 2020
Sıffîn Harbi neticesinde Ali ile Muâviye arasındaki ihtilâfı Kur’ân ve Sünnet’e göre halletmek üzere tarafları temsilen birer hakem seçildiği için bu olaya “Tahkim Olayı” denir.
Savaş devam ederken hakem olayı yaşanmış Hz Ali’nin halifeliğini kabul etmeyen Muaviye ve taraftarları hakemin yanlış karar vermesi sağlayarak Hz Ali’yi halifelikten indirmiştir. Bunun üzerine Hz Ali güç kaybetmiş Muaviye taraftarları da güç kazanmıştır.22 Tem 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…