b) Hadr: Kur’an-ı Kerim’i tecvid kurallarına uymak şartıyla en hızlı okuyuştur. Hadr ile okuyuş tecvid kuralları ihmal edilmeden sadece sür’atin artması demektir.19 May 2022
Kur’ân-ı Kerîm’in tilâvet usullerinden orta süratte okumayı ifade eden tecvid terimi. Kur’ân-ı Kerîm’in tecvid ve tertîl üzere okunması anlamında terim.
1. Döndürme, çevirme. 2. Dâire biçimine sokma, yuvarlak duruma getirme.
Tedvîr, orta tempoda tilavet etmek anlamına gelir. Hız bakımından tertîl ile hadr arasındadır. Tedvîr ile okuyuşta medd-i muttasıl ve medd-i munfasıl üç elif, medd-i ârız ve medd-i lîn 1-3 elif, medd-i lâzım dört elif uzatılır. İhfâ, iklâb ve ğunneli idğamlar da bir elife yakın bir sürede icra edilirler.
Tertil, Kur’an’ın tecvid usullerini tam uygulayarak ağır okumak demektir. Hatim ve namazda tedvir -hızlı okuma- yapılır. Çok hızlı okumaya hadr denir.
Logos, ikna etmeye mantıksal bir yaklaşımdır. Logos, ikna etmek için insanların mantığına hitap etmek anlamına gelir.16 Nis 2019
Hıristiyanlık’ta, Hz. Îsâ’nın Tanrı’nın kendisine hulûl etmiş ezelî ve ebedî kelâmı olduğu inancını ifade eden terim. Kur’an’da Allah’ın sözü anlamında, ayrıca Hz. Îsâ’yı tanımlamakta kullanılan terim.
Tarihsel perspektiften bakıldığında; “mythos” ve “logos” terimleri, Antik Yunan dünyasında, tanrıların ve tanrıçaların (gods, goddesses) efsanevî anlatılarından (mythos), rasyonel düşüncenin, felsefe ve akabinde de bilimin kademeli gelişimine (logos) intikali tanımlamak için kullanılır.
Herakleitos’un varlık anlayışının temelinde yer alan “logos” Yunancada söz, akıl, düşünce anlamına gelir ve özel olarak ele alınır. Ona göre varlı- ğın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir.6 Tem 2020
Giriş: Logos’un Etimolojisi ve Anlamı Logos merkezli felsefesi ile Herakleitos, insan hayatının anlamına ilişkin tutarlı bir sistemi ileri süren ilk filozoftur (Arslan, 2016: 180).29 Ara 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…