Hadis edebiyatında sünenlerin önemli bir yeri vardır. Hadis edebiyatının ilk ortaya çıkan türünün sünenler olduğu kabul edilmektedir. Hadis edebiyatının bu türü, ahkam hadislerinin fıkıh konula- rına göre düzenlenerek bir araya getirildiği eserlerdir.
2 Mu’cem ismi, başlangıçta “alfabetik tertiple yazılan ve hadis hocalarının kısaca tanıtıldığı ve onlardan alınan birkaç rivâyetin nakledildiği kitaplara” verilmiş, ancak daha sonraları, “bir müellifin, hocalarına, ilim aldığı kişilere ve akranına tahsis ettiği kitaplar” için de kullanılır olmuştur.
Ahkâm hadislerini toplayan eserlerin ortak adı.
Sözlükte “kapalılık” anlamındaki ucme kökünden türeyen i’câm “kapalılığı gidermek”, mu’cem ise “kapalılığı giderme / kapalılığı giderilmiş (söz, kelime, harf vb.)” demektir.
Hâce Mûsâ Topbaş (1917, Konya – 16 Temmuz 1999), Türk ilahiyatçıdır. İslam coğrafyasında “Sâhibü’l-Vefâ” adıyla tanınır.
Gençliğinde başladığı kumaş ticareti işini babasının 1944’te vefatından sonra ağabeyi ve kardeşleriyle birlikte sürdürdü. 1950’de tanışıp sohbetlerine katıldığı Nakşibendî şeyhi Mahmut Sami Ramazanoğlu’na 1956’da intisap etti; 1976’da hilâfet aldı. Şeyhin vefatının (1984) ardından onun irşad vazifesini devam ettirdi.
Mustafa Latif Topbaş
——————–
Doğum
Milliyet
Meslek
Tanınma nedeni
İlk yılları Annesinin savaş yılları boyunca bulunduğu Artvin ilinin Yusufeli ilçesinde bağlı Altıparmak köyünde 8 Ocak 1945 tarihinde doğan Topbaş, henüz üç aylıkken İstanbul’a geldi.
Mahmut Sami Ramazanoğlu’nun 1984 yılında ölümü sonucu cemaatin sorumluluğunu Musa Topbaş üstlendi. Onun da ölümünden sonra cemaatin başına Osman Nuri Topbaş geçmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…