Bu tezin konusu 1914 yılında Yahyalı’da dünyaya gelmiş, 1987 yılında Kayseri’de vefat etmiş, tasavvufî ve ilmî kişiliğiyle yakın tarihimizde ilmî, ictimâi ve kültürel alanlarda derin izler bırakmış olan Yahyalılı Hacı Hasan Efendi’nin hayatı, eserleri ve tasavvufî görüşleridir.
Kökeni Adnan Oktar Cemaati’dir. Nakşibendîlik’e bağlı olup Türkiye’de en yaygın olandır. Yahyalılı Hacı Hasan Efendi’nin devam ettirdiği yolu şu anda Ali Ramazan Dinç Efendi devam ettirmektedir.
Hacı Hasan Bey, İzmir işgali sırasında, 1919-1922 yılları arasında belediye başkanlığı yapmış siyasidir.
Hacı Hasan Efendi 1914 yılında Kayseri’nin Yahyalı kazasında doğdu 27 Ocak 1987 tarihinde yine Yahyalı kazasında ebedi âleme intikal etti.27 May 2020
Yahyalı Cemaati olarak bilinen tarikatın önderi olarak görülebilecek Hacı Hasan Dinç, Erenköy Cemaati’nin Mahmut Sami Ramazanoğlu’ndan sonraki kollarından biridir.
Namazın bir rüknü olarak kıyam halinde iken Kur’an okumayı ifade eden fıkıh terimi.
Kıraat ilminin amacı ise, Kur’ân lafızlarının farklı okunuş şekillerinin sınırlarını belli bir disiplinin sistematiğiyle belirlemek, muhtelif vecihleri, belli ilkeler çerçevesinde kayıt altına almak, Allah’ın kelamı Kur’ân-ı Kerim’i tahrif ve tağyîrden korumaktır.
✓ Dini literatürde kur’an’ı kerim okumaya ”kıraat ve tilavet”denir. Kıraat:Kur’an’ı kerim’i ibadet amacı i,le yüzünden veya ezbere okumaya kıraat denir.
Kıraat İlminin Amacı Nedir? Kıraat ilmi, Kur’an-ı Kerim’de yer alan ilimlerin en başında gelenlerden biridir. Kur’an’da yer alan kelimelerin okunuşu ve telaffuz edilişini konu edinen kıraat tilavetin de sınırlarını belirleyen ilim olarak kabul edilir.15 Haz 2021
Sözlükte kırâat “okumak, tilâvet etmek, telaffuz etmek” anlamında masdar; “sesli veya sessiz, nağmeli veya nağmesiz okuma, tilâvet etme anlamında isimdir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…