Öğreti, “ham” bir insanın olgunlaşarak nasıl “kâmil” insan olabileceğinin basamaklarını gösteren bir program niteliğindedir. Tasavvuf konusunda olduğu kadar bir akıl ve bilim insanı olan Hacı Bektaş Veli’ye göre, her şeyin en büyüğü, ilim ve hilimdir (yumuşak huyluluktur). İlim ile Hakk’a yol bulunur.
Hacı Bektaş’ın Baba İlyas ile ilişkileri ve Sulucakarahöyük’teki eylemleri, söylendiği gibi onun kendinden habersiz bir meczup telakki edilmesini zorlaştıracak niteliktedir. Kimi araştırmacılar, Hacı Bektaş’ı bir Sünnî mutasavvıf olarak göstermişlerdir.
Allah’ın her mertebedeki tecellilerine mazhar olan insan anlamında tasavvuf terimi. Şeyhi adına irşad faaliyetinde bulunan ve ölümünden sonra yerine geçen kimse, insân-ı kâmil anlamında tasavvuf terimi. Mutasavvıflara göre ilk ve en geniş varlık mertebesi, insân-ı kâmilin kalbi.
– Dervişlik, hırkada, taçta değildir.
– Hararet nardadır, saçta değildir.
– Her ne arar isen insanda ara.
– ***
– Sakın bir kimsenin gönlünü kırma.
– Gerçek erenlerin sözünden çıkma.
– Eğer insan isen ölmezsin korkma.
– Dostumuzla beraber yaralanır kanarız.
Bektaşilik Allah’ı sevmenin gereği onun kullarını sevmek olduğu inancını benimsemiştir. Başka bir değimle insanları sevme sanatıdır. Bektaşilikte herkese karşı sevgi ve saygı öğütlenir. Hiç kimse vicdani kanaatinden ve dinsel düşüncesinden dolayı kınanmaz ve ayıplanmaz.1 Şub 2022
Sözlükte “bütün, hepsi, tamamı” mânasına gelen Arapça küll kelimesinden nisbet ekiyle türetilmiş olup mantıkta cüz’înin karşıtı olarak kullanılır.
Esas olarak külli irade, evrende yer alan bütün işleri sonsuz sayıda isteyerek oldurabilen ilahi iradeyi ifade eder. Kader inancı kapsamında Allah’ın önceden olmuş ve sonra da olabilecek olan bütün işleri bilmesi ve bu duruma göre takdir etmesi şeklinde ifade edilebilir.29 Ağu 2023
İslam dinine göre insanın sorumluluğu da kendisine cüz’i irade verilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Buna göre cüz’i irade insanın kendi yaptıklarıyla kaderini belirlemesidir. Külli irade ise Allah’ın belirlediği kader olarak ifade edilmektedir.
İslam dinine göre insanın sorumluluğu da kendisine cüz’i irade verilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Buna göre cüz’i irade insanın kendi yaptıklarıyla kaderini belirlemesidir. Külli irade ise Allah’ın belirlediği kader olarak ifade edilmektedir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…