İradî fiilleri gerçekleştirmeyi sağlayan yetenek ve güç anlamında bir terim. Allah’ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim.
Aşağıda açıklanan gerekçelerle Kurulumuz; İmam Ebû Hanîfe ile İmam Mâlik’in görüşleri istikametinde, kendi başlarına vasıtaya binip-inemeyecek ve hac menâsikini yapamayacak durumdaki hasta, yaşlı, kötürüm, felçli ve engelli kimselere haccın farz olmadığı görüşünü tercih etmektedir.
Onlara göre bir şeye güç yetirebilme anlamına gelen istitâat kavramı ise insanda eylemi gerçekleştirmeden önce bulunmaktadır. 41 İstitâat, fiilden önce vardır, fiili yapmaya güç yetirebildiği gibi yapmamaya da güç yetirebilmektedir.28 ביוני 2022
Sözlükte “boyun eğmek, itaat etmek” mânasına gelen tav’ kökünden türemiş olup “muktedir olmak, güç yetirmek” demektir.
Yani istitaat fiilden önce değil, fiilin oluşumu esnasında insana verilir ve fiilin işlen- mesi ile yok olur. Böylece her fiil için gerekli olan istitaat (güç, kudret) o fiil anında insana verilmiş olur; yani istitaat fiille beraberdir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…