Gusül abdesti, İslam dininde kişinin cinsel ilişkiye girmiş olması, meni, cinsel sıvılar veya adet kanı gelmesi gibi durumlar sonucunda bedenin temizlenmesi amacıyla yapılan bir ritüeldir. Bu abdest, namaz kılarken veya ibadet yaparken alınması gereken bir abdest olup, farz ibadetlerden biridir.
Gusül abdesti alırken dikkat edilmesi gereken bazı farzlar vardır. Bunlar; abdeste niyet etme, ağza, buruna ve boğaza su sokma, baştan aşağı vücudu yıkama ve vücudun tamamının temizlenmesidir. Bu farzlar, kişinin abdestini tamamlaması için zorunludur ve ihmal edilmemesi gerekmektedir.
Gusül abdesti farzları yeterli mi? Bu sorunun cevabı, kişinin niyetine, niyet ettiği amaca ve kişisel tercihlerine bağlıdır. İslam dininde farz olarak belirlenen bu kuralları eksiksiz yerine getirmek önemlidir. Ancak bazı durumlarda, kişinin bireysel ihtiyaçları veya sağlık durumu göz önüne alınarak farzların dışında bazı uygulamalar da yapılabilir.
Örneğin, bir kişi günlük hayatında aşırı terleme sorunu yaşıyorsa, sadece farzdaki “tam vücut yıkama” kısmını yerine getirmek yeterli olmayabilir. Bu durumda, kişinin terlemesiyle oluşabilecek kötü kokuyu gidermek amacıyla ekstra tedbirler alması gerekebilir.
Aynı şekilde, bazı sağlık sorunlarına sahip olan kişiler için de farzların dışında bazı ilave uygulamalar gerekebilir. Örneğin, kronik bir deri rahatsızlığına sahip olan bir kişi için ekstra sabun veya temizlik maddeleri kullanmak gerekebilir.
Sonuç olarak, gusül abdesti farzları yeterli olsa da, kişinin bireysel ihtiyaçlarına veya sağlık durumuna göre bazı ilave uygulamalar da yapmak önemlidir. İslam dini, ibadetlerin kolaylaştırılmasını ve müminlerin yaşamını zorlaştırmayı amaçlamaz. Bu nedenle, farzların dışında bazı esnekliklere de izin verilmektedir. Ancak, her durumda dini kurallara sadık kalmak ve ibadetlerin gerekliliklerini yerine getirmek önemlidir.
Namaz kılmak isteyen kişiler öncelikle abdest almak zorundadır. Cünupluk veya lohusalık durumlarında ise abdestin yanında boy abdestide almak gerekmektedir. Aksi halde kıldığınız namaz geçerli olmaz. Guslün ifade ettiği anlam ise vücudun her yerini temizlemektir.
Bu sıraya uymak Hanefi mezhebine göre sünnettir. Ama Şafiilerde farzdır. Hanefi mezhebine göre bilerek veya bilmeyerek hatırlayarak veya hatırlamayarak kişi bu sıraya uymazsa abdesti abdesttir yine. Ama sünneti terk etmiş olur fakat Şafii mezhebine göre bu sıraya uymazsa abdesti yeniden alması gerekir.
Guslün Farzları: Guslün farz oluşu Kur’ân-ı Kerim’de şanı yüce Allah’ın: “Eğer cünüp iseniz temizleniniz.” (Maide, 5/6) ve “Sarhoşken ne söyleyeceğinizi bitinceye kadar namaza yaklaşmayın ve -yolcu olduğunuz zaman müstesna- cünüp iken de gusledinceye kadar (namaza) yaklaşmayınız.” (Nisa, 4/43) buyrukları ile sabittir.10 Eyl 2009
Dolayısıyla abdestin farzlarını yapmak abdestin sahih olması için yeterlidir. Ancak sünnetler, farzlarda meydana gelebilecek eksiklikleri tamamladığı gibi elde edilecek sevabın artmasına vesile olur. Bu bakımdan abdest alırken sünnetleri kasten terk etmek mekruhtur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/103-104).
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya ‘Allahu ekber’ diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber’ diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.27 Nis 2022
Tilavet secdesine başlarken kıbleye doğru namazlık serip tilavet secdesine ‘ niyet ettim Allah rızası için Secde-i Tilavete’ diye niyet edilir. Ardından Tekbir getirerek (Allahuekber) direkt olarak secdeye varılır. Secdeye inilir ve secdeye varılır. Secdede 3 defa S’übhane rabbiyel ala’ denir.3 Oca 2023
Tilavet secdesi, Kuranı Kerim’in 14 farklı yerinde geçen secde ayetinin okunması veya işitilmesi durumunda yapılması gereken secdedir. Tilavet secdesi, Allah’a boyun eğmeyen müşriklere karşı Müslümanların secde ederek Allah’ın yüceliğini kabul ettiğinin göstergesi olduğu için çok kıymetli ve sevaptır.3 Oca 2023
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya “Allahu ekber” diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhâne Rabbiye’l- a’lâ” dedikten sonra yine “Allahu ekber” diyerek secdeden kalkar.
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya ‘Allahu ekber’ diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber’ diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.27 Nis 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…